Експерт у сфері харчування Селіна Ванг розвінчала чотири міфи про оливкову олію, пише Care2.

На оливковій олії не можна смажити. Ванг зазначає, що найпопулярніший міф про оливкову олію – на ній не можна готувати їжу. Багато людей думають, що від високої температури згоріле масло зробить їжу занадто пересмаженою. Насправді готувати на оливковій олії можна і потрібно, їжа не згорить, каже фахівець.

Після смаження оливкова олія стає небезпечною. Звісно, якась частина корисних речовин оливкової олії під час смаження зникає, але значна частина фенолів, які зміцнюють імунітет і сповільнюють процес старіння, все-таки залишаються. Також після процесу приготування у складі олії залишається олеокантал – речовина, яка має протизапальні і антиоксидантні властивості.

Корисна олія лише класу Extra Virgin. Ванг наголошує, що переваги для здоров'я приносить і рафінована олія. Як у натуральній, так і в рафінованій оливковій олії є сквален – сполука, що має протипухлинну дією. Але цінні феноли можна знайти тільки в олії Extra Virgin.

Вся оливкова олія однакова. Навіть якщо на етикетці зазначено Extra Virgin, це не означає що всі олії з такою етикеткою однаково якісні. До слова, з часом оливкова олія окислюється, а рівень фенолів зменшується. Тому олію важливо вживати на піку її свіжості.

Фахівець радить звертати увагу на дату збору врожаю, зазначену на пляшці. Вона не повинна перевищувати два роки до поточного моменту. Також варто купувати олію в пляшках з темного скла або у бляшаних банках, такі тари блокують потрапляння світла і довше зберігають олію корисною.