Архів
Курси валют
Погода
      youtube @24
      Loading...
      google @24
      RSS СТРІЧКА
      Загальний RSS

      Топ новини

      Відео новини

      Достаток, традиції, місцеве виробництво: Євген Клопотенко описав харчові вподобання українців

      Українці щороку збільшують витрати на харчування. У Держкомстаті підрахували, що у 2018 році із сімейного бюджету на їжу витрачається понад половина місячної зарплати – у середньому по три тисячі гривень на людину.

      Вміст продуктового набору залежить від регіону. Найбільше м'яса споживають мешканці Київської та Дніпропетровської областей: у середньому 64 кілограми на людину за рік. А от овочі та баштанні культури найчастіше купують мешканці Миколаївщини – майже по 160 кілограмів.

      Читайте також: Зустріти Новий рік в Україні чи в Європі: порівняння цін

      Молочні продукти залюбки купують у Чернівецькій області – аж 240 кілограмів на людину. Майже на чверть зросло споживання риби по всій країні, а також ягід та інших плодів. А от цукру та традиційного продукту – хліба, – зменшилося.

      Їжа
      Наповнення продуктового набору залежить від регіону

      На харчові вподобання впливають не лише рівень достатку людей, але й багато інших факторів. Приміром, місце проживання, традиції, клімат та місцеве виробництво.

      Як і в кожній країні світу, все пов'язано з розташуванням: чи ближче до моря, чи ближче до лісу тощо. От на Поліссі, наприклад, де більше грибів, ягід, там менше споживають м'яса. Натомість популярні грибні юшки, вареники, особливо з чорницями. У Карпатах та Закарпатті багато вірян, там особливо ретельно дотримуються постів, тож і популярною є пісна їжа,
      – пояснив дослідник української кухні Євгеній Клопотенко.

      За п'ять років українці стали вживати менше молока і молочних продуктів – це пов'язано зі скороченням поголів'я корів та зменшенням виробництва.

      Клопотенко
      Євген Клопотенко

      Хоча саме набіл здавна традиційна їжа українців, безвідносно регіону.

      Існує такий український смак – "жирний та кислий". Тому що традиційно у нас вживали дуже багато молока, але не у первинному вигляді, а як сметану, кефір. Це ж досить унікальний продукт наших земель. Якщо ви проаналізуєте всі страви, які ми вживаємо, то побачите: борщ – зі сметаною, вареники – зі сметаною, сирники – зі сметаною,
      – наголосив Клопотенко.

      За словами дослідників, якість харчування прямо залежить від рівня достатку.

      Читайте також: Яка ціна путівок до теплих країв на Новорічні свята і коли мандрувати дешевше: поради експертів

      Чим більше українці зароблятимуть, тим більше грошей витрачатимуть на здорову їжу.

      Джерело: 24 канал
      Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
      Коментарі
      Більше новин
      При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
      не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
      Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
      Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
      Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
      Залиште відгук