Це визнають у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У відомстві зазначають, що зростання цін на соціальну групу продуктів харчування спостерігається після того, як з 1 жовтня уряд вирішив запровадити пілотний проект про призупинення державного регулювання цін на продукти харчування.

За даними Держстату, впродовж осені хліб пшеничний з борошна першого ґатунку подорожчав на 26 копійок, а хліб житній – на 34 копійки.

Цукор зріс в ціні на 11,2%, натомість ціна на рибу в листопаді зменшувалася на 3-5 гривень за кілограм, але вже до новорічних свят вона може коштувати на 5-10% дорожче,
– прогнозують у Держспоживслужбі.

Найбільше зростання, за прогнозами спеціалістів, ще чекає на курячі яйця.

"Тут діє сезонний фактор: влітку яйця дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період стрімко скорочується виробництво яєць", – пояснили у службі.

Дивіться також: 10 грамів макаронів на день, – студенти обурені мінімальним "споживчим кошиком"

Впродовж осені в середньому на 15% зросли ціни на молоко і молочні продукти, і зниження цін на ці продукти можна очікувати уже з початку весни.

З м’яса та м’ясопродуктів восени найбільше подорожчало сало (на 12,1%) та ковбаси варені першого ґатунку (на 4,1%).

Дія пілотного проекту закінчується 1 січня і уряд, проаналізувавши отримані результати, обіцяє ухвалити рішення щодо продовження, скасування чи вдосконалення системи державного регулювання цін на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів.