Гордість україни
Брати Клички

Доктор Залізний Кулак (Dr. Ironfist). Та його брат Доктор Сталевий Молот (Dr. Steel Hammer). З цими словами конферансьє публіка шаленіла. Тремтіли суперники. А українців проймала несамовита гордість. Вони ще за життя стали легендою. Брендом, за яким світ пізнавав Україну. Віталій та Володимир Клички – українські брати-боксери, які підкорили світовий боксерський олімп.

Тримати удар – у прямому й переносному значенні брати привчалися з дитинства. Батько – військовий офіцер, нащадок козацького роду, прищепив синам культ дисципліни, взаємодопомоги та витримки. Певна річ, хороші фізичні дані, якими наділила природа, лише сприяли спортивному розвитку. Тож коли брати в юності захопилися кікбоксингом, сім’я радо підтримала їхні потуги.

Вигравши все, що тільки можна було в кікбоксингу, Клички вирішили змінити амплуа. 1996-го року молодший із братів – Володимир – став олімпійським чемпіоном в Атланті. Саме з того часу бере початок відлік професійної кар’єри Кличків-боксерів – дуже скоро вся країна і світ дізнаються про непереможних братів. Потенціал у двох слов’янах-велетах, які кинуть виклик гегемонії темношкірих боксерів на профі-рингу, першими розгледіли західні промоутери.

Професійні виступи в боксі брати почали у Німеччині, однак не забували щоразу перед боєм нагадувати, честь якої країни захищають. За їхніми поєдинками пильно стежили мільйони українців: щиро раділи перемогам і болісно переживали кожну невдачу.

Сила Кличків, як самі ж зізнаються, – у єдності. Брат завжди стояв за брата: якщо хтось один програвав бій, інший обов’язково мусів взяти реванш. До честі обох, брати дотрималися даної матері обітниці – ніколи не битися між собою. За 15 років на професійному рингу вони зуміли зробити те, чого нікому до них не вдавалося, – об’єднати під сімейним дахом усі чемпіонські пояси.

Поважний, як для спортсменів, вік змусив обох повісити боксерські рукавиці на цвях. Та й після цього вони продовжують писати історію. Джо Фрейзер, Мухамед Алі, Евандер Холіфілд – імена, відомі людям, навіть далеким від боксу, – гідна компанія для Кличків. Старший Віталій першим з українців увійшов до Міжнародної Зали боксерської слави. І, каже, там ще є місце і для Володимира.