Гордість україни
Олександр Акопов

27 липня 2017 року 121 пасажир літака Airbus A320, який тільки злетів з аеропорту в Стамбулі, можуть вважати своїм другим днем народженням. Після того, як літак набрав висоту у 4 тисячі футів (близько 1200 метрів), судно отримало доволі критичні ушкодження – град завбільшки з куряче яйце вщент розтрощив ніс лайнера і скло кабіни пілотів.

Щоб врятувати пасажирів та екіпаж, командир прийняв єдине правильне в такій ситуації рішення – повертатися. Цим командиром був українець Олександр Акопов. 30 секунд, за які він стабілізував літак і розвернув судно назад, стали, мабуть, найважливішими у його кар'єрі.

Сідати довелося за нульової видимості. Єдине, що рятувало, – можливість підглядати в бокове віконце, злегка нахиливши судно на бік. За драматичним приземленням усі стежили, затамувавши подих.

Коли літак врешті сів, Акопов пережив момент цілком заслуженої слави. Українському льотчику-асу аплодував увесь персонал летовища. Пілоти інших літаків вітали його, подаючи зі своїх бортів світлові сигнали, та підходили на землі потиснути руку героєві. ЗМІ ж назвали його "пілотом, що зробив неможливе".

Новина про подвиг українця миттю дійшла на батьківщину, Олександр Акопов отримав орден "За мужність" ІІІ ступеня від Президента.

Та найщирішу, мабуть, подяку цей скромний український герой заслужив від 121-го пасажира та від членів своєї команди, яким він, без перебільшення, врятував життя.