Гордість україни
EFFA

Українці створили екологічну зубну щітку з переробленого паперу

Автор ідеї – Ілля Кічук

Саме Іллі Кічуку прийшла в голову ідея еко-щітки, використання якої не мало б таких згубних наслідків для довкілля.

Задум створити щось корисне і потрібне людям з’явився давно. А зупинитися на щітках вирішив, коли сам побачив, як у готелях клієнтам масово пропонують ці одноразові предмети гігієни, які потім одразу викидають. У кращому випадку – віддають на переробку.

Прототип щітки Ілля з командою створював у домашніх умовах

Без попереднього досвіду, без профільних знань, зате з твердим бажанням зробити планету чистішою, Ілля згуртував навколо себе команду однодумців, з якими буквально "на коліні", в домашніх умовах створив дружній до довкілля аналог пластикової зубної щітки.


Інноваційна щітка доволі міцна, не має жодного присмаку чи запаху

Виглядає винахід українців по-сучасному мінімалістично: ручка виготовлена з переробленого паперу і покрита тонким екологічно чистим ламінуванням на основі кукурудзяного крохмалю. Лише волокна у щітки синтетичні – відповідно до рекомендацій Асоціації стоматологів. Але ця нейлонова щетина, навіть якщо її не утилізувати, розкладається у природі набагато швидше за пластик і без шкоди для довкілля.

Інноваційна щітка доволі міцна, вона не гнеться, не має жодного присмаку. І користуватися нею можна абсолютно так само, як і звичайною пластиковою.

Український еко-стартап Effa став одним з найкращих у Німеччині

Назву для свого стартапу Ілля з командою придумали відповідну – Effa. За аналогією з ефемеридами – комахи-одноденки народжуються і помирають в один день, як і ця еко-щітка.

Український проект гучно заявив про себе на весь світ після того, як увійшов до п’ятірки найкращих на конкурсі екологічних інновацій у Німеччині.

Дешеві, практичні та екологічно чисті – ці щітки стануть насамперед у нагоді людям, які багато подорожують і дбають про довкілля. Плани самих розробників ще амбітніші: українські еко-щітки – у кожен дім.