Гордість україни
Іван Примаченко

Наприкінці 2011 року Стенфордський університет у США запустив перші масові онлайн-курси, випробувати які на собі вишикувалися черги охочих. До прикладу, лише на одну з таких пропозицій підписалося понад 160 тисяч студентів з усього світу, що становить більш ніж 5 українських ТОП-вишів разом узятих.

Відтак, в університетському середовищі не без підстав заговорили про революцію, яка гряде в освіті. Подібну революцію, проте вже в українській освіті взявся творити Іван Примаченко – аспірант-історик, якого надихнув як приклад Стенфорда, так і подібних проектів.

Реалізація досвіду світових вишів в Україні

Ще навчаючись в університеті імені Шевченка на історичному факультеті, спраглий до нових знань Іван спробував опанувати програмування. Однак, зробити це самостійно та з одних лише книжок йому виявилося не лише нецікаво, а й непосильно.

Допоміг хлопцеві Гарвард. Але ні складати вступні іспити чи витрачатися на дороге навчання, ні кудись переїжджати Іванові не довелося – достатньо було лише комп’ютера та доступу до інтернету, і , звісно, бажання й наполегливості. У підсумку спеціальний онлайн-курс Гарвардського університету не лише допоміг йому навчитися програмувати, а й дав зрозуміти, наскільки великим є потенціал у такої самоосвіти.

З часом Іван разом з однодумцями запустив і власну платформу схожих онлайн-курсів – Prоmetheus. Хоча всі навколо й говорили що воно – нікому не потрібно, і що втілити такий проект в Україні неможливо, проте скептики стихли, коли перші відеолекції зібрали десятки тисяч віртуальних студентів, і це було зроблено без жодної реклами чи дорогого піару.

Як онлайн-платформа Prоmetheus робить революцію в освіті

Сьогодні ж на сайті Prоmetheus можна побачити сотні тисяч зареєстрованих користувачів, до послуг яких пропонується десятки курсів різної тематики та напрямів, відеолекції найкращих викладачів України та світу, які створили або Іван і його команда, або готові, перекладені українською, – як, до прикладу, уже згаданий гарвардський курс з програмування.

Мета проекту – забезпечити рівні можливості освіти для всіх, щоб кожен охочий, – де б він не був, якими б не були його статки та соціальне становище, вік чи стать, – зміг безкоштовно отримати доступ до знань.

Як наголошує Іван Примаченко, інтернет-платформи, такі як Prоmetheus, – це не просто черговий "хайп" чи данина моді, а революція в освіті. Свого часу Гутенберг зробив книгу доступною для людей, так і онлайн-курси є покликаними нести світло знань у маси.