Гордість україни
Денис Охріменко

Іграшкові паровозики та машинки, карети з кіньми, музичні інструменти й навіть механічний театр – ці дивовижні 3D-пазли змусили згадати дитинство не одного дорослого. "Українські шестерні", або Ugears, – дерев’яне "лего", яке підкорило світ. 

Перші ідеї з’явились на кухні, а перші вироби – на Андріївському узвозі

Свої стімпанк-фантазії ідейний натхненник і засновник проекту Денис Охріменко починав втілювати на кухні звичайної квартири, а перші готові вироби продавав на Андріївському узвозі в Києві.

До цієї ідеї Денис із його натурою винахідника-експериментатора йшов поступово – перепробував різні матеріали, різні рішення. Та врешті зупинився на фанері. Модель, механізм якої є частиною дизайну, де видно, як обертається кожна шестерня, як рухається кожен важіль, Денис підгледів у годинників-скелетонів. Свіжий новаторський підхід до створення 3D-пазлів зацікавив інвесторів.

Українськими 3D-пазлами Ugears зацікавилася компанія Walt Disney 

Кожну деталь майстри випалюють лазером із ювелірною точністю – щоб усі деталі максимально пасували одна до одної і щоб готовий виріб мав довершений вигляд. Аби скласти таку конструкцію, не потрібно ні клею, ні якихось спеціальних інструментів. Достатньо звичайних зубочисток.

До речі, українські розробники винайшли власний спосіб з’єднання шестерень всередині, на який навіть отримали міжнародний патент. У цього винаходу, з гордістю заявляє Денис, немає аналогів у світі.

Мрія – щоб Україну впізнавали у світі

Дерев’яні 3D-пазли made in Ukraine менше як за 4 роки завоювали всесвітню популярність – віднедавна їх стали продавати у Disneyland.

Щоправда, сам Денис цього моменту в компанії не дочекався – продав свою частку в бізнесі партнеру. Натомість із головою поринув у нові проекти. І один з них дуже схожий. Це фактично ті самі пазли, тільки замість дерев’яних шестерень – деталі з металу.

Інший – дитячі кубики з паперової маси, по суті теж конструктор, з яких можна будувати цілі замки й вежі. А це ж мрія кожної дитини!

Про свою роботу Денис Охріменко розповідає з неприхованим патріотизмом: каже, завжди хотів, щоб Україну впізнавали у світі. І дивлячись, із яким захопленням люди різного віку складають, перебирають у руках дерев’яні шестерні-пазли, віриться: він на правильному шляху.