Гордість україни
Роман Сакун

Диво-обруч, який закриває півобличчя та сковує рот. Якщо побачити у такому людину десь на вулиці чи у громадському транспорті, то проймешся цікавістю та подивом.

Хоч цей пристрій і привертає увагу своїм зовнішнім виглядом, зате допоможе залишитися непочутим під час розмови по телефону. У світі його назвали одним із найдивакуватіших і водночас дуже корисним винаходом.

Hushme – голосова маска для смартфонів, мета якої захистити приватність телефонного спілкування. І створили її українські розробники.

 

У всьому "винен" Skype

Незвична ідея належить харків’янину Романові Сакуну. Якось він з друзями сидів у кафе. Поруч за столиком примостилася дівчина, яка намагалася спілкуватися у Skype, однак через навушники у вухах робила це дуже гучно. Тож інші відвідувачі стали мимовільними свідками її розмови. Вона зніяковіла і була змушена закінчити бесіду. Так виникла думка створити прилад, який би вирішив цю проблему.

Уперше готовий прототип команда Романа показала у 2017 році на виставці електроніки CES у Лас-Вегасі. Винахід, трохи неочікувано навіть для самих розробників, привернув увагу авторитетних медіа та потенційних партнерів. Про український продукт заговорили у світі, бо нічого схожого на ринку досі не було.

Як працює Hushme

Hands-Free гарнітура і смартфон з’єднується через Bluetooth. У пасивному режимі шумоізоляція наполовину стишує голос користувача, – так, що за три метри десь у відкритому офісі його ніхто й не почує. В активному – можна додатково вивести на зовнішні динаміки різні маскувальні звуки, наприклад, шум моря чи будь-які інші теми, завантажені на вибір.

Проект мав дві успішні кампанії із залучення інвестицій на популярних онлайн-майданчиках, зібравши загалом понад 170 тисяч доларів пожертв від своїх майбутніх користувачів. Це лише підтвердило – пристрій, який маскує розмову від сторонніх вух, хай навіть і може видатися комусь дивним, все ж потрібен людям.

Офісні службовці, бізнесмени-мандрівники, працівники кол-центрів, зрештою, геймери, – усі, кому важлива приватність, зможуть якнайкраще оцінити винахід українців.