Гордість україни
Володимир Усов

Володимир Усов – одеський підприємець-новатор, співзасновник успішних стартапів Gutenbergz і Kwambio. Сьогодні його проектами цікавляться такі гіганти, як General Electric, Sikorsky Aircraft, Coca-Cola і навіть NASA.

Шлях до успіху 

Починав молодий підприємець зі звичайної роботи в порту, потім потрапив у політику, але розчарувався у ній, також обламав він і зуби в бізнесі в українських реаліях. Утім, чоловік навіть і не думав зупинятися. Першим проектом його команди, який привернув до себе увагу світу, стало цифрове видавництво Gutenbergz.

"Живі" книги від Володимира Усова

У дитинстві Володимир, як і багато хлопчаків, не дуже полюбляв читати. А пристрасть до книг проявилася у нього у більш зрілому віці. Мабуть, саме, щоб заохотити сучасних дітей проводити більше часу за книжками, підприємливий одесит вирішив вдихнути життя в сухі тексти – зробити манеру читання більш індивідуальною та інтерактивною. Персонажі його книг буквально оживають без жодної магії – лише трохи фантазії та сучасних технологій.

Його інтерактивна версія "Шерлока Холмса" для iPad викликала справжній фурор серед китайців, Також вона тривалий час залишалася в топі у багатьох країнах, зокрема у США. Як розповідає Володимир, "діти плакали, побачивши такі ілюстрації". Як підсумок, Apple визнала інтерактивного "Шерлока" "найстрашнішою" книгою в App Store.

Проект Kwambio: так створюються унікальні речі

Ще однією "магією", яку свого часу вирішив опанувати підприємець-новатор стала технологія тривимірного друку, коли з-під голки принтера, ніби з нічого, народжується щось нове та неповторне. Так, на хвилі популярності 3D-друку Володимир Усов заснував ще один мегауспішний проект – Kwambio. Завдяки цій онлайн-платформі кожен користувач отримав змогу створити на 3D-принтері свій авторський виріб – унікальний, як він сам. Мета Kwambio – зробити виробництво готових предметів доступним для всіх, використовуючи для цього сучасні технології.

Команда проекту вже випустила власний надточний 3D-принтер для друку кераміки, а сьогодні вивчає можливості, щоб у майбутньому друкувати кістки та життєво важливі органи людини. Такий задум є цілком вартим того, щоб ним зацікавилися відомі наукові інститути Європи, і навіть Національне космічне агентство США.

"Хочеться зробити свій внесок, щоби, коли нас не стане, залишилось щось таке, чим можна було пишатися та чим би пишалися після нас",
– підкреслює Володимир.