Гордість україни
Антон Головаченко

Антон Головаченко – молодий український розробник екзоскелета. Його пристрій без сумніву, стане у нагоді тим людям, хто страждає від проблем опорно-рухового апарату. Оскільки може повернути їм радість руху.

"Залізна людина" по-українськи

Робототехнікою хлопець почав захоплюватися ще у школі. А у 2013 році, коли був уже студентом Національного авіаційного університету, у його бабусі після інсульту відняло руку, і жінці потрібною була дорога реабілітація за кордоном.

Саме у той час на екрани вийшла третя частина фантастичного бойовика "Залізна людина". Власне у марвелівського супергероя Антон підгледів ідею та вирішив створити штучний скелет для своєї родички. Свого часу він і сам мав нагоду випробувати свій екзоскелет – якось пошкодив коліно, тому змушеним був деякий час одягати "штучну ногу", натомість цілком обійшовся без милиць.

Чим унікальний екзоскелет Антона Головаченка

Перший прототип Антон зробив зі звичайних кубиків Lego. Згодом він завдяки знанням з інженерії та програмування свій винахід роботизував, додавши сервоприводи і блок керування. Таким чином, його екзоскелет тепер повністю може контролювати рухи людини, тобто робити за неї усі вправи у такій кількості та в такому режимі, як запрограмовано. При цьому тренується моторика та зміцнюються м'язи відповідно до індивідуального курсу реабілітації.

Зауважимо, що у світі вже існують схожі механізми, проте вони зазвичай є суттєво дорожчими за український аналог. Водночас розробку Антона Головаченка вирізняє особлива модульна конструкція. Так, екзоскелет, що розробив українець, можна одягати як увесь (підходить для людей, скутих паралічем), так і частково, тобто окремо на руку чи ногу, що потребує відновлення після травми чи перенесеної хвороби.

Визнання у світі

Винахід Антона Головаченка уже не раз відзначали у світі. Зокрема, він здобув півтора десятка нагород на міжнародних конкурсах і тематичних виставках.