Гордість україни
Євген Мамут

Уродженця Харкова Євгена Мамута Арнольд Шварценеггер називав "батьком" Хижака. І цілком заслужено, оскільки також і завдяки українцю ця стрічка стала такою, якою ми знаємо її сьогодні – саме він створив той напівпрозорий "камуфляж" для зловісного прибульця. 

"Нічого подібного на Землі ще не було"

Цю роботу харків'янина сміливо можна охарактеризувати одним зі слоганів "Хижака" – "Нічого подібного на Землі ще не було". І справді, про комп'ютерну графіку у далекому 1987 році не було ще й мови. У підсумку це так вразило Голлівуд, що емігрант з СРСР отримав найпрестижнішу кінонагороду світу – Оскар.

Знакові роботи Євгена Мамута

Євген перебрався за океан у 1979 році. До цього часу він працював у кінолабораторії харківської політехніки, де, зокрема, створював і анімаційні фільми. Уже тоді він багато експериментував, і зумів разом з колегами випустити навіть перший у СРСР 3D-мультфільм. Перебуваючи у Штатах, чоловік не покинув улюблене заняття. Хоча спершу йому, інженеру-електрику за фахом, доводилося чистити плівку та мити негативи на студії.

Першою помітною його роботою у США став так званий "еластичний ефект", який він придумав для реклами Renault: на відео машину ніби "розтягує" на поворотах, хоча інші об'єкти залишаються нерухомими.

Загалом у послужному списку українця – чотири десятки кінострічок і сотні рекламних роликів. Окрім згаданого "Хижака", митець працював і над такими популярними та знаними фільмами, як "Блакитна лагуна", "Зоряний десант", "Суддя Дредд" та "Матриця".

Чим сьогодні живе знаний майстер спецефектів

Сьогодні ж Євген Мамут, як людина, усім серцем закохана в анімацію, спочивати на лаврах не збирається. Він разом із дружиною Іриною Борисовою, яка також є майстром мультиплікації, відкрили у містечку Лі в Массачусетсі власний музей спецефектів. Крім того, подружжя зосередилося на вихованні майбутнього покоління аніматорів, про яких, можливо, колись, як свого часу про Євгена, заговорить Голлівуд.