Архів
Курси валют
youtube @24
Loading...
google @24
RSS СТРІЧКА
Загальний RSS

Топ новини

Відео новини

Гриби вбили шістьох українців

Бути обачними під час збору та споживання дикорослих грибів закликають у Санепідемслужбі. Дарами лісів цьогоріч отруїлися більше півсотні українців. Шестеро — померли.

Найбільше люди труяться блідими поганками, бо ті дуже схожі на їстівні печериці. Негаразди зі здоров'ям через них можуть проявитися як за кілька годин, так і за кілька днів. Токсини з грибів вражають печінку, нирки, шлунок і навіть мозок. Тож епідеміологи радять — якщо хочеться поласувати грибами, краще купувати їх у магазинах, а не на стихійних ринках.

"Дітям до 5 років взагалі не варто їсти грибів. У дітей недосконала ферментна система і вони важко переносять гриби, які важко перетравлюються і у дорослих", — попереджає завідувач лабораторії токсикології ім. Л. Медведя Ольга Голінько.

"Якщо людина три дні походила і після цього почалися ознаки отруєння це ознака того, що людина отруїлася дуже ядовитими, смертельно небезпечними грибами", — каже професор навчально-наукового центру "Інститут біології" Марина Сухомлин.

У Міністерстві охорони здоров'я розробили поради, як захистити себе від отруйних грибів.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

1. Краще відмовитись від споживання дикорослих грибів, замінивши їх штучно вирощеними, які можна купити в магазинах.

2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

3. Тим, хто збирає гриби у лісі, рекомендують дотримуватись наступних правил:

— не класти у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

— не збирати старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

— під час посухи грибів краще не брати взагалі, в них накопичуються токсини.

— уважно перевіряти зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

— не вживати сирих грибів.

— зібрані у лісі гриби треба промити та відварити у підсоленій воді не менше трьох разів протягом 30 хвилин.

— готові страви з грибів зберігати на холоді в емальованому посуді не більше доби.

— не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

— не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

— негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

— навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

— недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
powered by lun.ua
Коментарі
СЛУХАЙ ON AIR
РАДІО МАКСИМУМ Радіо Максимум
ЧИТАЧІ РЕКОМЕНДУЮТЬ
Більше новин
Новини інших ЗМІ
При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
Залиште відгук