13,5 тисяч місць: у МОЗ розповіли, де можна заразитися сибіркою

640 Читать новость на русском
Перевірка м'яса
Перевірка м'яса / agravery.com

У Міністерстві охорони здоров'я констатують, що в країні потенційну небезпеку в зв'язку з можливим поширенням сибірки становлять понад 13,5 тисячі місць, переважно – колишні скотомогильники в сільській місцевості.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на слова директора Центру громадського здоров'я МОЗ Володимира Курпіта.

Читайте також: Небезпечна сибірка в Україні: симптоми, лікування та профілактика

Він зазначив, що найголовніший фактор передачі сибірки - це заражене м'ясо. тому закликав не купувати мясо у неперевірених місцях.

Хочу підкреслити, що в Україні є близько 13,5 тисяч місць, які потенційно небезпечні щодо "сибірки", і періодично, час від часу, у нас реєструються поодинокі випадки захворювання,
– сказав Курпіта.

Він наголосив, що захворювання не передається від людини до людини, "для передачі потрібна тварина".

"Оскільки багато сіл використовували скотомогильники, то фактично ми можемо говорити, що всі сільські райони перебувають у певних ризиках щодо появи "сибірки", – зазначив директор Центру громадського здоров'я.

Згідно з наведеними даними МОЗ, випадки захворювання на сибірку реєструвались в 2003 році в Харківській області, в 2004 – в Чернівецькій, в 2008 – в Миколаївській, в 2012 році – в Черкаській області, а тепер виникли в Одеській області, але не було зафіксовано жодного смертельного випадку.

Нагадаємо, сибірську виразку зафіксували у Саратському районі Одеської області. В серпні особи зарізали корову та споживали м’ясо тварини, яке виявилось зараженим сибіркою.

Що таке сибірка чи сибірська виразка?Це гостре зоонозне інфекційне захворювання, властиве тваринам, але здатне вражати і людей. Воно уражає шкіру, утворюючи специфічні карбункули (чиряк), підвищується температура та відбувається загальна інтоксикація організму.

Спори інфекції можуть зберігатися у землі до 100 років. Тваринам інфекція передається через траву, яку вони їдять. Серед людей у "зону ризику" особи, які працюють з м'ясом, тваринами або у лабораторіях. На перших стадіях захворювання можна вилікувати антибіотиками.

powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Залиште відгук