Будь-яка дієта передбачає певне виключення продуктів з раціону. В одній під заборону попадають вуглеводи, в іншій – ненасичені жири, ну а безглютенова дієта рекомендує відмовитися від самого глютену.

Читайте також: Чи сприяє схудненню вегетаріанська дієта – вчені дали відповідь

Що таке глютен

Глютен – це один з видів білка, головна особливість якого – клейкість, тому його ще називають клейковиною. Через здатність склеювати речовини продуктів з високим вмістом глютену, зокрема борошно, він легко утворює однорідну масу. Тісто, отримане із зернових (пшениці, ячмінь, жито, овес) легко змішується з водою, виходить пластичним і податливим.

Чому безглютенове харчування краще

В першу чергу, через здоров'я. Справа в тому, що цей білок навіть у здорових людей агресивно впливає на ворсинки кишечника, що часто призводить до поганої засвоюваності їжі. Тим, у кого і раніше були проблеми з травленням, глютен може бути особливо шкідливим.

Безглютенове харчування

Варто знати, які продукти містять глютен, а які ні.

Продукти, що містять глютен:

крупи: манна, пшенична, перлова, ячна;

пшеничні, житні, ячмінні висівки і пластівці;

макарони;

будь-який хліб, різні хлібці, сухарі;

кондитерські вироби;

продукти з тістом: пельмені, вареники, манти – все, де є борошно;

пиво, квас;

підливи, приправи і соуси;

вироби з фаршу, якщо в нього доданий хліб;

йогурти з вмістом клітковини і висівок.

Продукти без глютену:

боби;

горох;

кукурудза;

гречка;

всі види рису;

кіноа;

соя;

сорго;

соя;

сочевиця;

картопля;

м'ясо і риба;

горіхи;

яйця;

овочі та фрукти;

кисломолочні продукти і сири.

Читайте також: Що треба знати перед тим, як сісти на дієту

Переваги та недоліки безглютенової дієти

Плюси: ви їсте просту і корисну їжу, відновлюєте мікрофлору і лікуєте кишечник. Крім цього, з організму виводяться токсини.

Мінуси: можлива нестача вітамінів (особливо групи В) і мінералів. Також така дієта буде важко даватись прихильницям макаронів, хліба і пельменів.

Якщо порівнювати з іншими дієтами, безглютенова дієта – менш шкідлива за рахунок великого списку доступної їжі. У зв'язку з цим, ймовірність зриву на ній також мінімальна, як і небезпека нестачі поживних речовин і вітамінів.