Ботулізм в Україні: чому вже декілька місяців не вдається зупинити небезпечну хворобу

628 Читать новость на русском

Одразу два випадки зараження зафіксували на Дніпропетровщині. Токсин виявили у в’яленій рибі, що продавали в одному з магазинів.

15 серпня в обласну лікарню Херсонського області з симптомами ботулізму госпіталізували двох відпочивальниць. Жінки приїхали у Лазурне з Кривого Рогу. Ще вдома придбали в дорогу в'яленого ляща. Саме він і спричинив хворобу.

Лікарі повідомили, що стан однієї жінки тяжкий, іншої – середньої тяжкості. Їм стало трохи легше після того, як ввели сироватку.

Читайте також: Скільки вакцини проти ботулізму є в Україні: шокуючі дані

Одужує і 24-річний харків’янин. Він теж захворів, скуштувавши в’ялену рибу. Хлопцю пощастило, він вчасно звернуся до лікаря, а з Києва оперативно доставили сироватку. Магазин, де чоловік придбав рибу, закрили, а небезпечний товар вилучили. Торговцям загрожує від 5 до 8 років в’язниці.

Правоохоронці тим часом перевіряють всі магазини та ринки Харкова. Вилучають все, що продають у неналежних місцях та без документів.

Збудник ботулізму може містити в'ялена, копчена, солона риба, а ще у гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і навіть домашня ковбаса. Тому готувати консерви в домашній умовах взагалі не радять. А тим, хто таки наважиться, рекомендують ретельно промивати та стерилізувати рибу та м’ясо. Проте на око визначити чи безпечна продукція неможливо. Потрібно бачити, як її готували.

Читайте також: Новий спалах ботулізму в Україні: інфекціоністи назвали ще один небезпечний продукт

Однак масових рейдів на рибні чи м’ясні підприємства чекати не варто щонайменше до кінця року. Адже ще у листопаді Верховна Рада продовжила мораторій на перевірку бізнесу до 31 грудня 2017 року.

Нагадаємо, з початку року ботулізмом в Україні заразилися понад 90 людей. 9 з них померли.

powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Залиште відгук