Чому українці люблять сало і наскільки воно корисне

Чому українці люблять сало і наскільки воно корисне
Чому українці люблять сало і наскільки воно корисне / Етнохата

Як відомо, щороку українці з'їдають 850 тон свинини, половина з яких сало. Без нього вже багато століть не можливо уявити українську кухню, сало називають – національним наркотиком.

Зняття мораторію на землю прискорило і б розвиток тваринництва, запевняють експерти. Зокрема і свинарства.

Читайте також: Чим корисне сало і кому його не можна

Антоніна Пилюк працює зоотехніком вже 12 років. Нині під її опікою 10 тисяч свиней. Кожній треба приділити увагу, адже тоді вони слухаються і швидше ростуть. З виразом "брудний як свиня" Антоніна категорично не погоджується, каже: "свині – чистоплотні, ніколи не лягають в бруд".

Антоніна працює зоотехніком вже 12 років
Антоніна працює зоотехніком вже 12 років

За словами Антоніни, їжею символ 2019 року не перебирає. Переважно свинки їдять суміш зернових в сухому вигляді по три з половиною кілограми на день. Коли ж вага тваринки сягає понад сто кілограм – їх продають на м'ясокомбінат.

Так на прилавки до наших магазинів і потрапляє свинина. До речі, її корисність визнають навіть дієтологи і називають панацеєю від усіх хвороб.

Якщо людина хоче довго жити, то їй необхідно регулярне вживати сало. Сало – прекрасний жовчогінний засіб, який покращує роботу печінки, попереджає розвиток жовчно-кам'яної хвороби. А за змістом насичених кислот сало подібне до оливкової олії,
– наголосив дієтолог Борис Скачко.

Для українців навіть сало в шоколаді – давно не екзотика. Скуштувати такий десерт пропонують в єдиному у світі ресторані-музеї "Сало". Такий є у Львові.

"У нас сало подається не просто як їжа, у нас – це витвір мистецтва. Є в нас страви, до яких подаються прикраси, зроблені з сала", – сказала адміністраторка ресторану Романа Григорович.

Сало в шоколаді
Сало в шоколаді

Свинина для українців – стратегічний продукт. Саме вона допомогла нашим предкам фізично вижити. Адже турки і татари, грабуючи під час набігів наші міста і села – не чіпали лише свиней і продукти з них. Бо в ісламі, який сповідували нападники – свинина вважається нечистою і не придатною для їжі.

Відтак, кмітливі українці почали вирощувати свиней, що рятувало їх від голодної смерті. А ще натирали салом інші продукти та предмети, тоді нападники їх не чіпали.

Читайте також: Made in Ukraine: який український продукт найчастіше купують у Європі

Своїй одвічній годувальниці українці вже відкрили чимало пам'ятників. Найбільше їх на Полтавщині, аж 6.

Декоративні поросята Роза і Федір
Декоративні поросята Роза і Федір

А Роза і Федір – мініатюрні декоративні поросята. У них інша функція – вони у людей за домашніх улюбленців. Людмила разом з донькою будуть з ними зустрічати Новий рік. Поросята в догляді не примхливі, дуже люблять гратися з дітьми та гуляти на вулиці. А ще Людмила вірить, якщо зустріти свято із символом Нового року – це принесе лише вдачу.

Джерело: 24 канал
powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
Залиште відгук