Харчування у холодну пору: на що зробити акцент

613 Читать новость на русском
Що їсти восени та взимку
Що їсти восени та взимку / aquarelle.md

З настанням холодів важливо звертати більше уваги на кількість і якість жирів у харчуванні, які виконують безліч функцій в організмі людини.

Про це розповіла дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у Facebook.

З її слів, те, що правильне харчування і жири несумісні, бо псують фігуру – міф. Організм людини потребує жири, тут важливо не переборщити і вибирати жири правильно.

Читайте також: Як не набрати зайву вагу восени та взимку: поради від дієтолога

Приблизно третя частина щоденних калорій повинна надходити з жирами – на 1 кг ваги людини нормальної комплекції це складе близько 1 граму жиру. Тобто норма становить не більше 60-70 грамів жиру щодня.

Раціон буде збалансованим, якщо його калорійність забезпечується у таких пропорціях:
- вуглеводи складають 55-60%, зокрема, "прості" вуглеводи (не більше 10%);
- білки – 15-20%,
- частка жирів – 25-30%.

Щоденний раціон повинен містити рослинні і тваринні жири в рівних пропорціях.

Вміст жиру в повсякденних продуктах:

- 2 столові ложки рослинної олії це 25 г жиру;
- 20 г вершкового масла містять 15 г жиру;
- 100 г сиру 5% або 30 г сиру 17% жирності частка жиру складе 5 г;
- в склянці молока або кефіру (жирністю 3,2%) буде міститися 8 г жиру;
- в нежирній яловичині (100 г) жир складе 17 г;
- в рибі середньої жирності (порція 140 г) - 5-10 г жиру.

До продуктів, які містять корисні для організму жири, також входять: горіхи, оливки, авокадо, рослинні олії (кукурудзяна, льняна, соняшникова, соєва, оливкова), лосось, макрель і сардини.

Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.

Джерело: 24 Канал
powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Залиште відгук