Модні суперфуди: Супрун розповіла про користь літніх ягід

Супрун розповіла про користь літніх ягід
Супрун розповіла про користь літніх ягід / Фото з вільних джерел

Літо – це пора ягід, фруктів та овочів. Саме тому замість закордонних віддайте перевагу вітчизняним ягодам – шовковиці, черешні та вишні.

Виявляється, шовковиця — модний суперфуд, а не сміття під ногами. А вишні — не просто начинка для пирогів чи сировина для наливки, а снодійне.

Вас зацікавить: Спростували користь одного з видів м'яса

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун зазначає, що у шовковиці міститься велика кількість розчинною та нерозчинної клітковини. У порівнянні з яблучним соком чи молоком, вона менш калорійна. Клітковина корисна для кишковий бактерій, які синтезують вітамін В1.

 
Уляна Супрун
“Просте правило — все яскраве нам корисне. Чорна і червона шовковиця багаті на поліфеноли. Вони потрібні для здоров'я судин та захисту наших власних молекул від пошкодження вільними радикалами. За складом шовковиця нагадує червоне вино, і каву”.

Шовковиця добре впливає на ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність виникнення атеросклерозу. Щоб відчути результат, слід принаймні 6 тижнів їсти по 45 грамів шовковиці.

Шовковиця зменшує ймовірність виникнення атеросклерозу
Шовковиця зменшує ймовірність виникнення атеросклерозу

Шовковиця може покращувати рівень цукру натщесерце. Показано це, щоправда, на щурах. У здорових людей шовковиця покращує чутливість до інсуліну.

Ця ягода захищає нейрони від ішемічного стресу і має певну протипухлинну дію. Попри це, Уляна Супрун наголошує: шовковиця не є ліками, зокрема, від раку.

У шовковиці багато заліза та калію і вітамінів С, K та Е. 

Вишні та черешні розглядають як нутріцевтики — продукти, що мають певні лікарські властивості й призначені для регулярного вжитку. Тому запам'ятайте: черешня – це ліки.

Вишня і черешня запобігають деформації кісткової тканини в дітей з ожирінням, і ці кісточкові радять їсти всім дітям.

 
Лікар Уляна Супрун
Антоціани вишень — пігменти, що роблять її червоною — пригнічують ферменти циклоокисгенази. Так само, як ацетилсаліцилова кислота. Тобто вишні мають протизапальну дію і можуть зменшувати больовий синдром. Ці ж сполуки активують знайому вам автофагію в разі жирового переродження печінки, не пов'язаного з алкоголізмом”.

Науковці стверджують, що вишні покращують стан людей з остеоартритом, зменшують окислювальний стрес і запалення, знижують тиск і сприяють відновленню м'язів. 

 
Остеоартрит — що це?

Це дегенеративне захворювання суглоба. Воно вражає не лише хрящову тканину, а й прилеглу кістку, навколишні зв'язки, сухожилля та м'язи.

Вишні та черешні варто їсти проти ночі. Завдяки високому вмісту мелатоніну вони покращують сон.

Перед споживанням ягід – мийте їх. Після цього варто прополоскати рота водою, щоб змити кислоту.

Пам'ятайте, що варення чи наливки — не найкращий спосіб переробки ягід та фруктів. Краще сушити чи заморожувати все те, що ви не змогли з'їсти влітку.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.

powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Залиште відгук