Дослідники знайшли пер- і поліфторалкільні речовини (PFAS) в ананасі та бататі, пише Science Alert.

Читайте також: Чи справді шкідлива їжа настільки небезпечна

PFAS – що це?

Це речовини, які використовуються в багатьох побутових товарах завдяки їхній стійкості до води і жиру. Попри це, вони є потенційно небезпечними для здоров'я людини через свої токсичні властивості. Вони можуть накопичуватися в біологічних тканинах як тварин, так і людини. PFAS можуть пригнічувати імунну систему, викликаючи рак нирок і яєчок, збільшуючи ризик безпліддя і багатьох інших захворювань у дітей і дорослих

Вищу концентрацію з'єднань виявили в м'ясі, молочних продуктах, шоколадних тортах і шоколадному молоці.

Рівні PFAS, що перевищують встановлені Агентством з охорони навколишнього середовища (EPA) норми, знайшли у фарші з індички, стейках, хот-догах, баранячих відбивних, курячих стегнах, трісці, осетрах, лососях, креветках і сомах.

Небезпечні рівні речовин також виявили в питних і ґрунтових водах.

В коров'ячому молоці, зміст пер- і поліфторалкільних речовин в кілька десятків разів перевищував рівень, безпечний для здоров'я людей. Крім того, існує близько п'яти тисяч різновидів PFAS.

Дослідники припустили, що джерелом PFAS в продуктах є харчові упаковки. Ще одне можливе джерело — забруднена вода.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.