Про те, що Україна евакуює 49 українців та до 25 іноземних громадян через смертельний коронавірус в китайському місті Ухань, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Читайте також: Спалах коронавірусу: разом зі своїми громадянами Україна евакуює аргентинців

За словами, заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, усі евакуйовані разом будуть перебувати на обсервації в Україні протягом 14 днів.

Ляшко додав, що в Україні є два обсерватори, в один з яких заселять евакуйованих, а інший буде резервним. МОЗ не поширює інформацію про місцезнаходження обсерваторів, щоб уникнути паніки серед місцевого населення.

Поки не можу сказати, де вони будуть перебувати. Місце визначено, але я поки не можу цього сказати,
– наголосив заступник міністра охорони здоров'я.

Віктор Ляшко додав, що термін перебування в ізоляції може бути продовжено. Якщо впродовж обсервації у когось з людей в обсерваторі будуть проявлятись симптоми хвороби, його буде госпіталізовано в бокс, який захищає від поширення інфекції по лікарні.

"Якщо буде підтверджено, що в цієї людини є хвороба, спричинена коронавірусом, тоді терміни перебування в обсерваторі всіх інших подовжується на 14 днів з моменту ізоляції цієї людини до госпіталю. Можемо говорити про те, що термін перебування в обсерваторі може бути збільшений", заявив Ляшко.

Що відомо про евакуацію українців з Уханю?
Евакуація громадян України мала відбутися у вівторок, 11 лютого. Однак за декілька годин до вильоту українцям повідомили про перенесення дати без чітких подробиць. Згодом стало відомо, що її проведуть 19 лютого.

Перед евакуацією китайські медики оглянуть усіх бажаючи повернутися до України, а на борт впустять лише здорових громадян. Українців, а тепер і аргентинців, супроводжуватиме бригада лікарів, які потім залишаться з евакуйованими в ізоляції.

Коронавірус Covid-19: головне

  • Станом на 16 лютого вірус убив 1669 людей. Загальна кількість інфікованих досягла 70 тисяч людей.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила глобальну надзвичайну ситуацію.
  • Наявність інфекції в Україні підозрювали, але жоден випадок не підтвердився.
  • Посольство України в КНР радить утриматись від поїздок до країни, у якій вирує епідемія.

спалах коронавірусу, популярні міфи
Популярні міфи та правда про епідемію коронавірусу / інфографіка 24 каналу

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.