Створюється враження одного великого туману, в якому неможливо розгледіти правдиву інформацію. Bit.ua розвінчав 3 поширених міфів про здорове харчування.

Читайте також: Вчені дослідили користь одного з компонентів салату, який ми щоразу додаємо

Міф 1: соки і смузі проводять детокс організму

Професійні тренери та дієтологи ніколи не радять "очищатися" соками. Якщо набрати в пошуку "детокс", то ви зустрінете мільйони рад, рецептів і статей про те, як кілька днів пиття смузі і фрешів виведуть всі токсини, поліпшать здоров'я. Незважаючи на це, немає доказів такого магічного впливу соків на ваш організм.

Смузі не проводять
Смузі не проводять "очищення" організму

Вони залишать вас голодними, а концентровані напої ще і будуть дратувати стравохід.

Порада: їжте овочі та фрукти, пийте багато води і не зловживайте алкоголем – і не потрібно буде проводити "очищення".

Міф 2: деякі продукти мають негативну калорійність

Насправді таких продуктів не існує взагалі. Хибна думка ґрунтується на припущенні, що при перетравленні цих продуктів ви спалюєте більше калорій, ніж вони містять. Логіка базується на науковому понятті "термічного ефекту їжі", який означає кількість витраченої на травлення енергії.

Люди тішать себе думкою про те, що їжа з дуже низькою калорійністю (селера, яблука, огірки, лайми) так ретельно обробляється в стравоході, що в кінцевому підсумку ви обманюєте свій шлунок і навіть спалюєте калорії. Сумно, але так не відбувається.

Продуктів з негативною калорійністю насправді не існує
Продуктів з негативною калорійністю насправді не існує

На обробку їжі витрачатися від 10 до 20% енергії, що міститься в ній. Низька калорійність – низький термічний ефект. Виходить, що якщо в шматочку селери 7 ккал, то навіть при максимальній витраті ви залишаєте собі ще як мінімум 5 ккал.

Міф 3: м'язи можуть перетворитися в жир і навпаки

М'язова і жирова тканина – це дві абсолютно різні структури і такі фантастичні трансформації просто неможливі. З таким же успіхом можна стверджувати, що вода може перетвориться на вино.

Якщо ви припините тренуватись чи слідувати за харчуванням, то ваші м'язи не зникнуть. Просто переважати почне жир. Так само і з зворотним процесом: якщо ви багато тренуєтеся і правильно їсте, то нарощуєте м'язи. При цьому рівень жиру падає, але перетворень не відбувається.