До такого висновку дійшли американські вчені з Бейлорського коледжу в Х'юстоні, пише журнал Science.

Читайте також: Який популярний продукт підвищує ризик смерті

Вони проекспериментували з лабораторними щурами.

Для цього двом групам мишей "відключили" ген APC. Він зупиняє ріст клітин епітелію прямої кишки, а його пошкодження загрожує появою онкогенних мутацій в геномі (сукупності генів).

Колоректальний рак – причини виникнення
  • дієти
  • спадковість
  • хронічні запальні захворювання товстого кишківника: хронічний проктит, хвороба Крона
  • поліпи кишечника
  • кишкова метаплазія епітелію

Після чого гризунів з першої групи поїли 25% розчином кукурудзяного сиропу, з другої – звичайною водою.

В результаті у тварин, які вживали фруктозу, кількість злоякісних пухлин було мінімум в п'ять – шість разів більше, ніж у мишей з другої групи.

За словами вчених, навіть невеликі дози фруктози дуже негативно впливали на роботу кишківника, активізували накопичення мутацій і зростання ракових клітин.

Висновок вчених: кукурудзяний сироп і інші натуральні підсолоджувачі на основі фруктози, , сприяють розвитку колоректального раку.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.