Дослідження вчених опублікували в Journal of Clinical Investigation, передає EurekAlert !.

Читайте також: 60 днів взагалі без цукру – що з цього вийшло?

Фахівці провели експеримент на мишах, які схильні до інсулінозалежного діабету (діабет 2-го типу), жирової хвороби печінки та інших захворювань метаболізму.

Гризунів посадили на звичайну дієту або на дієту, яка була багата на жири. Їм також давали воду, підсолоджену фруктозою або глюкозою.

За 10 тижнів дослідження ні в однієї тварини з нормальним раціоном харчування не з'явились ознаки діабету, хоча підсолоджена вода сприяла появі зайвої ваги. Водночас у гризунів, що сиділи на жирній дієті, фруктоза викликала серйозніші зміни в метаболізмі, ніж глюкоза.

Миші набирали більшу вагу і менше засвоювали інсулін, в результаті чого його концентрація в крові підвищувалася.