Як правильно вибрати оливкову олію

Як правильно вибрати оливкову олію
Як правильно вибрати оливкову олію / delish.com

Оливкову олію люблять практично усі. Вона містить корисні жири, які сприяють зниженню рівня холестерину в крові, контролюють цукровий діабет другого типу, запобігають розвитку хвороб системи кровообігу і покращують стан шкіри і волосся.

Лікар-репрудоктолог Лідія Федосова розповіла, як правильно обрати оливкову олію, щоб вона не зашкодила організму.

Читайте також: Чи потрібно пити додатково кальцій, магній та цинк: пояснює Супрун

Існують три сорти олії

1) натуральна (англ. Virgin) означає, що олію отримано з використанням тільки фізичних методів без хімічного очищення. Термін virgin oil, що відноситься до виробництва олій, відмінний від сорту Virgin Oil на етикетках пляшок в роздрібному продажі.

2) очищена (рафінована, англ. Refined) означає, що масло було очищено із застосуванням фізико-хімічних процесів для усунення сильного смаку (який вважається дефектом) і змісту кислот (вільні жирні кислоти). Очищена олія вважається нижчою за якістю, ніж натуральна; роздрібні сорти extra-virgin olive oil і virgin olive oil не повинні містити домішок очищеної олії;

3) макухова (англ. Pomace olive oil) позначає олію, отримане з віджимів з використанням хімічних розчинників, зазвичай гексану, і під впливом температури.

Найкращою може вважатися оливкова олія екстракласу, нефільтрована – на етикетці пишуть англ. Extra Virgin Unfiltered Olive Oil або екстракласу фільтрована (на його етикетці вказано англ. Extra Virgin Olive Oil).

У цій оливковій олії кислотність не повинна перевищувати 0,8%.

Обирайте оливкову олію екстракласу, нефільтровану
Обирайте оливкову олію екстракласу, нефільтровану

Високо цінується "крапельна" оливкова олія "першого холодного віджиму" (англ. First cold press), Хоча це поняття досить умовне – олія так чи інакше нагрівається і при "холодному пресуванні". Крім того, в сучасних умовах олія завжди віджимається тільки один раз.

Коли не варто використовувати оливкову олію

• при смаженні: у жодному разі не використовуємо. Під впливом високих температур оливкова олія починає "диміти", а жири – окислюватися. У результаті чого замість корисних антиоксидантів утворюються вільні радикали і інші небезпечні сполуки. Найкраще використовувати продукт як заправка до салату і інших холодних страв.

• при надмірному споживанні: як і всі жири, оливкова олія – висококалорійний продукт, в одній столовій ложці якого міститься близько 120 калорій. Воно не є панацеєю від усіх проблем;

• коли продукт неякісний. Це сумно, але факт: багато постачальників даного продукту вкрай несумлінні, розбавляючи оливкова олія дешевшим ріпаковим. У багатьох з олій на полицях магазину також може не міститися достатньої кількості поліфенолів та інших сполук, необхідних для підтримки здоров'я.

• коли закінчився термін придатності. Оливкову олію бажано вживати протягом першого року після виготовлення.

Не використовуйте олію, коли її термін придатності закінчився
Не використовуйте олію, коли її термін придатності закінчився

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.

powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Залиште відгук