Які продукти допоможуть подолати запалення

1085 Читать новость на русском
Лосось
Лосось / Everyday Health

Останнім часто багато говорять про протизапальну дієту, водночас з’являється і багато дезінформації та плутанини навколо тверджень про таке харчування.

Загалом, запалення відбувається, коли ваше тіло реагує на щось ненормальне. Гостре запалення, яке трапляється після травми або інфекції – це цілком нормальний процес. Ваша імунна система мобілізується, щоб знищити чужорідні збудники та очистити пошкоджену тканину, а потім спокійно повернеться у нормальний стан, йдеться у статті Washington Post.

Читайте також: Чому варто додати в раціон гарбузове насіння: переконливі причини

Натомість хронічне або системне запалення є хаотичним процесом, у результаті якого страждає ваше тіло. Це підсилює нездорова дієта, відсутність фізичної активності, некерований стрес і відсутність сну.

Хронічне запалення сприяє багатьом довготривалим захворюванням, включаючи серцево-судинні захворювання, діабет другого типу та рак.

Правильні дієти та здоровий спосіб життя – це найкращий варіант запобігти або зменшити хронічне запалення. Дослідження показали, що харчування, спрямоване на протизапальну дію, може знизити ризик розвитку хронічних захворювань, а також сприяти здоров'ю кишечника та мозку, а також уповільнити старіння шкіри.

Що їсти для зменшення запалення

Жирна риба, оливкова олія, авокадо, горіхи та насіння

Лосось є лідером у виборі дієтологів завдяки омега-3, але сардини, скумбрія, анчоуси та форель – це ще один хороший варіант. Спробуйте з'їсти принаймні дві рибні страви на тиждень.

Грецькі горіхи та мигдаль також мають протизапальний ефект. Оливкова олія – ключова складова середземноморської дієти – має високий вміст антиоксидантів, а також здорові мононенасичені жири.

Фрукти та овочі

Листяна зелень ще одна складова протизапальної дієти. Найкращим вибором буде: капуста, шпинат, броколі, брюссельська та цвітна капуста. Часник і цибуля також є протизапальними.

Щодо фруктів та ягід, то найсильніший вплив на запалення мають терпких вишні та апельсини.

Бобові

Цільнозернові продукти, боби, горох і сочевиця мають високий вміст клітковини та магнію, що допомагає зменшити запалення.

Експерти радять звернути увагу на такі цільнозернові як овес, кіноа та коричневий рис.

Яку їжу уникати

Цукор і рафіновані зерна (біла мука)

Продукти харчування та напої з високим вмістом цукру та білого борошна можуть збільшити рівень цукру в крові, що призводить до запалення.

Менш здорові жири з червоного м'яса та смаженої їжі

Надлишок насичених жирів, які є у тваринних продуктах, пальмових оліях та кокосовій олії, може збільшити запалення. Смажені продукти також містять високий рівень речовин, які ведуть до запалення.

powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Залиште відгук