Яка доза алкоголю підвищує ризики раку: Супрун

1925 Читать новость на русском

Ефективних ліків проти раку поки не винайшли, а тому ми зобов'язані дбати про зниження ризику раку. Одним із чинників, що суттєво підвищує його ризики є вживання алкоголю. І в наших силах та інтересах цей ризик знизити.

Уляна Супрун розповіла про руйнівну шкоду алкоголю та чому пияцтво провокує рак.

Читайте також: Як пияцтво чоловіка впливає на зачаття дитини

Чому алкоголь провокує рак

Про шкоду алкоголю знають всі, втім, на жаль, це не суттєво впливає на вибір – пити чи не пити. 


Навіть, якщо ви випиваєте небагато та обирайте не міцні напої, ви знаходитесь в зоні ризику/Фото: Unsplash

Алкоголь — визнаний канцероген. Він збільшує ризик розвитку пухлин в кілька способів.

  • Оцтовий альдегід, що утворюється з етанолу, є дуже токсичною сполукою, що пошкоджує ДНК.
  • Алкоголь посилює вільнорадикальні процеси, що також пошкоджує ДНК та інші молекули.
  • Погіршує засвоєння вітамінів А, D, C, E, каротиноїдів і вітамінів групи В — окрім інших функцій, вони потрібні для відновлення ДНК чи зупинки вільнорадикальних процесів.
  • Алкоголь збільшує рівень естрогену, а деякі форми раку грудей залежні від естрогена.

На ймовірність захворіти на рак впливає комплекс чинників: вага, раціон, спадковість, куріння, дія канцерогенів у воді, повітрі, меблях чи одязі, тривале перебування на сонці, приймання деяких лікарських засобів та вірусні захворювання (гепатит, папіломавірус людини).

Доза, яка здатна підвищити ризики захворіти на рак є чітко визначеною – це еквівалент 25 грамів чистого спирту на день. 


Ви повинні розуміти, що обираючи алкоголь – ви обирайте отруєння організму/Фото:Unsplash

Як алкоголь впливає на ризики раку

В залежності від частоти й кількості споживання, алкоголь збільшує ризик раку ротової порожнини і гортані в 1.8-5 та 1.4-2.6 разів відповідно. 

Споживання алкоголю в 1.3-5 разів збільшує ризик раку стравоходу, особливо у людей, що швидко п'яніють.

Ризик раку печінки зростає вдвічі в людей, які регулярно і багато п'ють. Рак печінки досить поширений, на відміну від попередніх. Прогноз для цього типу раку поганий – прожити хоча б п'ять років після лікування можуть лише 18% людей.

Рак грудей є найпоширенішим типом раку серед жінок, і складає чверть всіх випадків раку. Ризик збільшується в 1.2 рази в тих, хто помірно випиває, і в 1.6 разів в тих, хто сильно п'є.

Рак прямої кишки стається в 1.2-1.5 разів частіше в тих, хто багато п'є, у порівнянні з тверезниками.

Такі цифри змушують зважити, чи дійсно вам хочеться випити.

Як би ви не прагнули пити "помірковано", пам'ятайте, що алкоголь діє на кожну клітину тіла і завдає незворотної шкоди. 

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.

powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Залиште відгук