Онкохірург медичної мережі "Добробут" Анатолій Шудрак допоміг Здоров'я 24 розібратися, як на виникнення раку впливає щоденний раціон людини та чи існує пряма залежність між тим, що ми їмо і чим хворіємо.
Читайте також: Віруси, які викликають рак: профілактика та лікування
Від яких продуктів варто відмовитись, щоб не захворіти на рак?
Прямої залежності немає, але деякі продукти все ж таки можуть згубно впливати на організм. Наприклад, їжа, яка містить канцерогени (продукти, що містять деякі види барвників і консервантів, смажені, копчені продукти), підвищує ризик появи тих чи інших онкологічних захворювань. Також не варто зловживати продуктами, багатими на насичені жирні кислоти (жирна їжа тваринного походження, комбіновані жири, маргарин).
Не варто зловживати жирною їжею\\pixabay.com
Прикладом такої ситуації може послужити Закарпаття, де випадки раку товстої кишки зустрічаються відносно частіше, ніж в інших регіонах України. Чому? Відповідь проста: там традиційно вживають їжу, багату канцерогенами. Кухня регіону в великих кількостях містить копченості, жирні продукти тваринного походження.
До цього всього додається ще й домашнє вино, зроблене з винограду сорту Ізабелла. Цікаво, що саме сухе вино з цього сорту винограду призводить до виникнення цирозу печінки й, як наслідок, — до раку печінки, при його регулярному вживанні. При цьому у нас це вино продовжують виробляти та вживати.
Відмова від м'яса не врятує від раку\\pixabay.com
Взагалі й сам алкоголь не є безпечним. Келих сухого вина в день не зашкодить здоров'ю, як і інший алкоголь в розумних кількостях. Але ось зловживання алкогольними напоями теж може призвести до цирозу печінки, а цироз з часом може трансформуватися в рак.
Відмовитися від м'яса повністю і стати вегетаріанцем — теж не варіант. Дуже важливо зрозуміти, що вилучення м'яса з раціону не виключає можливість виникнення онкозахворювання.
Як харчуватись при онкозахворюваннях?
Пацієнтам, які вже зіткнулися з онкозахворюванням, лікар теж не рекомендує кардинально змінювати раціон. Все залежить індивідуально від кожної людини та поставленого діагнозу.
Читайте також: Назвали ранні симптоми, які свідчать про онкозахворювання
Яка їжа найкориснішою?
Часто просто неможливо сказати про те, наскільки корисна чи шкідлива їжа. Важкі метали, нітрати та антибіотики, інші небезпечні для організму елементи, які можуть бути присутніми в їжі, споживач не почує ні на запах, ні на смак. Доводиться покладатися тільки на порядність виробника і продавця.
Зловживання алкоголем викликає рак\\pixabay.com
В цілому, харчуватися потрібно повноцінно. Якими б не були ризики захворіти, правильне харчування не зможе дати 100% захист від усіх захворювань. Онкохірург переконує, що все у нас на столі може бути корисним. Правильно – просто не зловживати та знати міру.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.