Звісно, якщо ви здорові, проблем із вживанням полуниці не буде. Однак від солодкої ягоди краще відмовитися за певних станів зі здоров'ям чи наявності захворювань. Далі розповідаємо – про які саме хвороби мова.

Дивіться також Який хліб їсти найкорисніше: він підійде навіть тим, хто не їсть глютен

Але почнемо з того, скільки ж полуниці можна їсти, навіть якщо ви абсолютно здорові.

У восьми ягодах полуниці достатня кількість вітаміну С для отримання денної норми, а також мінімальний вміст цукру (8 грамів) і калорій (50 калорій).

Харчова цінність полуниці

Полуниця – це не просто смачно, а й корисно. Її часто називають "королевою фруктів" і не дарма, адже в ній міститься багато корисних речовин (на одну чашку):

  • 11,5 г вуглеводів;
  • 3 г харчових волокон;
  • 7,34 г цукру;
  • 1 мг натрію;
  • 0,3 г жиру;
  • 16 мг кальцію;
  • 58,8 мг вітаміну С;
  • 153 мг калію;
  • 24 мг фосфору.

Чим корисна полуниця

Ягоди – хороша заміна шкідливим продуктам – полуницю можна їсти свіжою, замороженою, додавати до десертів чи смузі. А ще полуниця досить солодка, тож може стати гарною заміною десерту.

Полуниця має високий вміст клітковини – завдяки цьому можна знизити рівень холестерину та регулювати рівень цукру в крові. Потрібна клітковина і для травлення.

Містить елагову кислоту, яка захищає клітини тіла від пошкодження вільними радикалами. Вчені ввжають, що елагова кислота запобігає обвисанню шкіри та покращує природні механізми детоксикації організму.

Полуниця – це також високий вміст антоціанів та антиоксидантів, які потрібні для зниження ваги, адже допомагають організму зменшити шкоду від вільних радикалів. Вільні радикали також можуть спричинити хвороби серця, артрит, запалення і синдром подразненого кишківника.

Завдяки високому вмісту вітаміну С, споживання полуниці покращує здоров'я очей, зміцнюються капіляри в очах і зменшується ризик дегенерації жовтої плями.

Ба більше, свіжа полуниця здатна знижувати артеріальний тиск, а відтак – уникнути інфарктів та інсультів. А ще ця ягода містить калій, який зменшує запалення і кров'яний тиск.

І зрештою, кому ж не можна їсти полуницю, попри всю користь цієї ягоди.

Виключити споживання полуниці потрібно:

  • людям, які страждають на діабет, подразнення кишківника, коліт;
  • якщо у вас є діарея чи болі в шлунку — через вміст органічних кислот не рекомендується їсти полуницю;
  • якщо у вас є камені в нирках чи ниркова недостатність — в полуниці міститься оксалат натрію і саме з цієї речовини складаються камені в нирках;
  • і звісно, якщо у вас алергія — саліцилати, які присутні в полуниці, можуть викликати кропив'янку.