В результаті дослідження, дослідники з університету Ліннеус виявили, що класичне поєднання льоду і віскі є оптимальним, і дозволяє максимально розкрити смак і аромат міцного напою, повідомляє Independent.

Читайте також: Названо найбільш трендові алкогольні напої 2018 року


Віскі з льодом

Фахівці відзначили, що проводили дослідження з метою спростувати або підтвердити поширену думку про те, що невелика кількість води або льоду в поєднанні з віскі підсилює його смак, а також розкриває його аромат. В результаті вчені з'ясували, що поєднання води та віскі дійсно є оптимальним для розкриття аромату і смаку алкогольного напою.

"Ми хотіли пояснити цей феномен науковою мовою і розглянути процес з хімічної точки зору", – розповіли Бйорн Карлссон і Ран Фрідман, провідні автори дослідження.

Вчені наголосили, що під час дистиляції частка спирту в віскі становить близько 70 відсотків, однак перед бутилюванням його розбавляють водою, щоб знизити міцність до 40 градусів.

Вони пояснили, що посилення смаку при з'єднанні віскі з льодом або водою відбувається завдяки гваяколу –речовині, яка наділяє віскі характерним димчастим запахом. Розгадка феномена ідеального міксу віскі з льодом полягає в тому, що гваякол добре розчинний в етанолі і вкрай погано розчинний у воді.

Таким чином, при міцності напою до 45 градусів велика частина гваяколу накопичується на поверхні, діючи на наші рецептори і посилюючи характерний димчастий аромат. У свою чергу, у віскі міцністю понад 59 відсотків, гваякол розпливається по всій товщі рідини і, як наслідок, аромат напою стає менш відчутний.