Відповідна наукова стаття опублікована в журналі Hypertension.

Читайте також: Чим корисне сало і кому його не можна

Китайський вчений Чжімін Чжу і його колеги спостерігали за дієтою приблизно шести сотень добровольців, які погодилися деякий час харчуватися дуже гострою їжею.

Науковці з'ясували, що вживання гострої їжі знижує тиск в кровоносних судинах на 8 і 5 міліметрів ртутного стовпчика. Це було пов'язано з тим, що учасники почали їсти помітно менше солі, коли вони харчувалися гострою їжею.

Як пояснюють вчені, це пов'язано з тим, що центри солоного і гострого смаку в нашому мозку розташовані поруч, і вони частково накладаються один на одного. Тому "включення" центру гострого смаку підсилює роботу клітин, що відповідають за розпізнавання соленого, завдяки чому їжа здається більш солоною, ніж вона є насправді.

Водночас Чжу вказує, що китайська їжа є однією з найгостріших в світі, і наразі невідомо, чи будуть вести себе аналогічним чином люди з країн Європи чи з США. Тому вчені планують провести додаткові дослідження.