З мармеладом, малиною або екзотична – найцікавіші рецепти куті

Класична кутя з пшениці: рецепт / Politeka

6 січня в Україні проходить Святвечір. Традиційно на святкових столах в українців мають бути 12 пісних страв. Та головною завжди є кутя. Зазвичай, її готують з пшениці та додають мед і мак. Та рецептів цієї страви є набагато більше. Найсмачніші та найцікавіші рецепти куті знайдете нижче.

Кутя на Святвечір символізує єднання з Богом і світом померлих. Також ця страва є актом жертви Богові. Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова. Крім куті, обов'язковими стравами на Святій вечері є узвар, пісні вареники, борщ, пампухи.

Більше рецептів читайте у спецпроєкті сайту "24": 12 страв на Святвечір

Пропонуємо до вашої уваги прості і смачні рецепти куті на Святвечір.

Пшенична кутя (Класична)

Продукти:
Склянка куті
100 г маку
100 г волоських горіхів
100 г родзинок
Кілька ложок меду

Зерна пшениці треба потовкти у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем. При цьому час від часу треба додавати трохи теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася. Після цього зерна треба кілька разів промити та просіяти, щоб виокремити ядро. Із цього і варять пшеничну кашу.

Читайте також: Страви на Святвечір: рецепт узвару із сухофруктів

Окремо готують соус. Для цього треба спочатку запарити, а потім розтерти мак до утворення макового молочка. Далі додають мед, горіхи, сухофрукти. Все перемішують і додають до звареної пшениці.

Кутя рисова


Кутя з рису – оригінальна інерпретація головної страви на Святвечір

Продукти:
Склянка рису
100 г маку
100 г волоських горіхів
Кілька ложок меду
Мед до смаку

Рис для цієї куті треба готувати по-іншому, ніж ми звикли. Склянку рису насипати у каструлю та залити півтора склянками кип’ятку. Далі щільно накрити кришкою і варити 3 хвилини на сильному вогні, 6 хвилин – на середньому та ще 3 хвилини – на малому. Після цього кашу треба залишити ще на 20 хвилин, щоб дати їй настоятись.

Читайте також: Страви на Святвечір: рецепт пісних вареників з картоплею та капустою

Соус можна готувати такий же, як і у попередньому рецепті.

Рисова кутя (Екзотична)


Екзотична рисова кутя

Продукти:
Склянка рису
100-150 г волоських горіхів
100 г кураги
Банку консервованих ананасів
2-3 столові ложки меду
Узвар

Перед приготуванням рис треба кілька разів промити. Далі готуємо його за стандартною схемою, головне не переварити. А після того, як рисова каша звариться, знову слід промити рис холодною кип’яченою водою.

Читайте також: Що символізують 12 страв на Святвечір

Окремо на сковорідці обсмажити горіхи, а потім подрібнити їх у блендері. Курагу нарізати на маленькі шматочки. Ананаси (можуть бути консервовані) нарізати кубиками. Мед розвести з узваром та додати горіхи, курагу та ананаси. Подаючи на стіл рис слід полити цим соусом. При бажанні можна додати інші екзотичні фрукти.

Кутя з мармеладом


Солодка кутя з мармеладом

Продукти:
Склянка пшоняної або перлової крупи
Півсклянки родзинок
Кілька ложок меду
100 г мармеладу
50 г ядер волоських горіхів
Узвар

Крупу кілька разів промити та варити за стандартною схемою (залити водою у співідношенні 1:3), додавши в середині варіння родзинки. Коли крупа буде зварена її слід промити холодною прокип’яченою водою.

Читайте також: Як зустрічають Святвечір у Західній Україні: традиції, що збереглися

В окремій посудині мед розвести з узваром та додати горіхи. Крупу полити соусом і зверху додати порізаний мармелад.

Кутя із сухофруктами і малиною


Рецепт куті з сухофруктами і малиною

Продукти:
2 склянки пшениці
Сушені яблука та груші
100 г родзинок
Сушена або розморожена малина (чверть склянки)
Мед за смаком

Пшеницю просіяти та промити. Залити зерна 4 склянками води та варити 25-30 хвилин. Коли вода закипить, додати яблука, груші і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки.

Читайте також: Весела коляда: 5 текстів колядок українською мовою

Коли зварена суміш остине – додати мед. Залишити на 1-2 години, а потім подати на стіл.

Кутя з ячменю


Кутя з ячменю – такої ви ще не пробували!

Продукти:
Пів склянки ячменю
Пів склянки родзинок
Склянка консервованих вишень
Кілька ложок меду

Пів склянки ячменю залити водою і настоювати всю ніч. Вранці промити та варити на малому вогні близько години. Потім додати родзинки і варити ще пів години. Далі вкинути вишні і варити всю суміш ще 15 хвилин.

Коли зварена суміш трохи охолоне – додати мед і подавати на стіл.

powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Пропозиції партнерів
Коментарі
Залиште відгук