Забезпечення цих кухонь продуктами та паливом здійснюється за рахунок коштів ініціативи "Папа для України".

Комерційна вартість польових кухонь, які Мальтійська служба передала "Карітасу", становить близько 10 тисяч євро кожна. Ці сучасні мультифункціональні кухні обладнані таким чином, що можуть обслуговуватись твердим паливом, а також газом і дизпаливом.

"Після недавніх викликів в Авдіївці, коли місто було ізольоване від струму, газо- і водопостачання, тисячі людей опинилися на вулиці при мінусовій температурі. Виявилося, що вони зовсім беззахисні та незабезпечені. За ініціативи "Карітасу" виникла ідея сформувати мобільні групи швидкого реагування. Для цього наші партнери з Німеччини передали нам ці три польові кухні. Будуть сформовані мобільні групи з працівників "Карітасу", які відповідатимуть за Маріупольський напрямок, Авдіївський та Краматорський", – розповів Роман Яручик, голова Мальтійської служби допомоги в Івано-Франківську.

"На жаль, зараз ми є свідками того, що допомога Україні скорочується. В минулому році програми ООН були профінансовані лише на 20%. Багато організацій на цьому тлі згортають свою діяльність, особливо тоді, коли мова йде про міжнародні організації. Натомість, "Карітас" навпаки розширює свою роботу і докладає максимум зусиль для того, щоб допомагати людям там, де вони потребують цього найбільше", – зазначив Григорій Селещук, керівник гуманітарних проектів "Карітасу України". Він висловив вдячність ініціативі "Папа для України" та Мальтійській службі допомоги, які надають "Карітасу" можливість поглибити та розширити допомогу постраждалим від воєнних дій на Сході Україні.

Зараз у буферній зоні проживає за різними оцінками понад 400 тисяч осіб і близько 70% з них – це старші люди, котрі найбільше потребують допомоги. Тому навіть гарячий обід для них є значною підтримкою та нагадуванням того, що вони не забуті, не покинуті,
– додав Григорій Селещук.

Після урочистої передачі мультифункціональних польових кухонь, їх освятили екзарх Донецький УГКЦ єпископ Степан (Меньок), єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ, голова Технічного комітету "Папа для України" єпископ Ян Собіло та отець Андрій Бухвак, директор "Карітасу" Запоріжжя. Волонтери Мальтійської Служби провели інструктаж для працівників "Карітасу" з використання польових кухнях, а також разом приготували перший обід, скуштувати якого запросили присутніх.

За словами директора "Карітасу" Запоріжжя отця Андрія Бухвака, протягом дня на одній польовій кухні можна приготувати обід з двох страв для 2 тисяч осіб.

"Нас дуже тішить те, що отримали додатковий ресурс для допомоги потребуючим у буферній зоні, адже ми чудово розуміємо, що гарячий обід допоможе зігріти не тільки тіло, але й душу".