Виноградні грона просто на очах глядачів перетворювались на сік – жодних домішок і сонячна ягода в склянці.

Найбільший виноградник регіону площею 50 гектраів росте в Ізюмі. Місцеві виноградарі кажуть, що умови вирощування тут важчі, ніж на півдні України, харківській ягоді треба більше уваги.

Зазвичай на такі фестивалі їздили до Криму. Тепер же через анексію півострова столицею грон тимчасово зробили Харківщину. Тож і перше свято сонячної ягоди організували саме тут.

Читайте також: Повністю відмовлятися від алкоголю небезпечно, — дослідження

Окрім дегустації самих ягід, соку та вина гостям свята пропонували скуштувати й жжонку. Історичний чугуївський напій, придуманий гусарами.

Не обійшлося й без традиційної процедури для кожного свята винограду – ягоди чавили босоніж. Тут це треба було робити під музику, при цьому ще й танцювати в парі. Танцюристи, які начавили найбільше соку, забрали його собі.

Ціни на святі винограду були символічними. Зібрані кошти організатори передадуть на лікування бійців АТО.