На цьому наголошує французький філософ Бернар-Анрі Леві в статті, опублікованій в газеті Corriere della Sera.

Автор статті ставить в один ряд Маджібура Рахмана в Бангладеш, Ахмад Шаха Масуда в Афганістані, Алію Ізетбеговича в Боснії, Леха Валенсу в Польщі, Вацлава Гавела в Чехії та українського президента Петра Порошенка.

Нехай до цієї нечисленної, але славної компанії людей-символів сьогоднішнього дня буде додано ім'я Порошенка, нікому не відомого, якого я відшукав на Майдані, потім відвіз до Парижа, і який дуже скоро став політичним і військовим лідером, людиною, яка не поступається Путіну в той час, коли всі або майже всі схиляються перед ним,
— пише Леві.

Автор також нагадує, що антисемітизм був плямою на історії України, ні для кого не секрет. Але події 2014 зіграли свою роль: євреї в кіпах на Майдані поруч з українськими націоналістами або козаками в папахах. "Одним з неоціненних переваг цієї революції стала постановка поза законом історичного антисемітизму України", — зазначає філософ.

Європа в останні місяці року згадала про свої зобов'язання і стала поводитися адекватно. "Було прийнято рішення про якісь санкції. Більше того, вони були введені. Більш того, вона привели до конкретних результатів. Падіння рубля... Крах ринку акцій в Москві... Масова втеча капіталів... Як колись в ПАР, в Сербії і в Іраку або як дуже скоро буде в Ірані, твердість виправдала себе", — упевнений автор статті.

Минув рік, як йдуть справи? Крим продовжує залишатися окупованим. Донбас відданий вогню і мечу. Але король Путін - голий. Його зруйнована економіка привела до того, що в одну мить він перестав робити враження на кого-небудь. Росія сама починає сумніватися в розрахунках цього колишнього агента КДБ, який, як здається, не відповідає своїй манії величі. і в той час, як Рада одностайно висловлює бажання вступити в НАТО, подвійний візит до Києва двох стовпів Євразії, президентів Білорусії і Казахстану, можливо, означає кінець його великого імперського проекту,
— пише філософ.

На його думку, зараз залишається лише домогтися поставленої мети. Перш за все, залишається реалізувати план Маршалла для України, про який я кілька місяців тому говорив у Відні. "Колесо фортуни закрутилося. Кремль більше не говорить мовою долі. Не можна виключати того, що 2015 стане роком перемоги для України ", — вважає автор статті.

До слова, на думку історика Ярослава Грицака, Україна виграла перший раунд війни