Про це на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради повідомив заступник начальника спецпідрозділу "Сокіл" Олександр Єршов.

За його словами, 20 лютого за розпорядженням Віталія Захарченка, який був тоді міністром внутрішніх справ, група спецназу "Сокіл" у складі 20 людей, серед яких 2 снайпери з Луганська, перебувала в будівлі Кабміну.

При цьому Єршов каже, що снайпери не були на даху і не вели вогонь по протестувальниках.

Водночас він визнав, що балістична експертиза вилученої в снайперів зброї не проводилася, провели лише службову перевірку, і її результати передано в Генеральну прокуратуру.

Єршов також зазначив, що з 18 лютого у столиці проводилася операція "Фортеця", відповідно до якої бійці "Сокола" охороняли будівлю МВС і Головного управління з боротьби з організованою злочинністю.

Начальник ГУБОЗ Сергій Руденко зазначив, що для здійснення цього плану за особистим наказом Захарченка в Київ передислокували групи снайперів з Луганська, Запоріжжя й Хмельницького.

Також на засіданні слідчої комісії начальник управління охорони громадського порядку Головного управління внутрішніх військ МВС Микола Климчук повідомив, що в Києві з 18 лютого перебувало 30 озброєних пістолетами офіцерів ВВ.

За його словами, з 15:00 у Києві за наказом Захарченка озброїли вогнепальною зброєю 3 500 службовців внутрішніх військ.

Об 11:30 20 лютого на вулиці Банкову та Інститутську прибули бійці спецпідрозділу "Омега", які були озброєні автоматами АК-5,45.

Климчук також повідомив, що 20 лютого з управління внутрішніх військ співробітникам Управління державної охорони під розписку було передано 2 автомати Калашникова.

Саме ці автомати забрали із собою при втечі Віктор Янукович і колишній командуючий внутрішніх військ Станіслав Шуляк.