1996

Роксолана

режисер - Борис Небієрідзе


Серіал був першим великим успіхом українського кінематографу. Завдяки йому Ольга Сумська стала топ-актрисою України. Зараз українською кіноіндустрією ширяться чутки, що серіал купить для показу турецький телеканал.


2000

Нескорений

режисер - Олесь Янчук

"Нескорений" - стрічка про останні роки життя Романа Шухевича. Хоча Олесь Янчук відомий як чудовий документаліст, у цьому фільмі яскраво показано емоції, переживання та страхи лідера УПА.


2001

Молитва за гетьмана Мазепу

режисер - Юрій Іллєнко

Український сюрреалістичний фільм-експеримент. Публіка звикла дізнаватися про історію з екранізацій на історичні теми. Однак у «Молитві» все навпаки: для її перегляду потрібно знати історичний контекст.

2002

Йшов трамвай дев'ятий номер

режисер - Сергій Коваль

Анімаційна стрічка про ранок в трамваї сподобалася не лише українцям – її визнали на фестивалі Берлінале. Короткий (всього 10 хвилин) мультик з задоволенням дивляться і дорослі, і діти.

2003

Мамай

режисер - Олесь Санін

Кіноінтерпритація відомого козацького образу. Фільм - про стосунки між козаком Мамаєм та татарською жінкою, які не можуть бути разом через історичні обставини.

2004

Залізна сотня

режисер - Олесь Янчук

Фільм про військові дії УПА в часи Другої війни та в перші роки після неї. «Залізна сотня» акцентує на внутрішньому гарті вояків: – у фільмі яскраво показано емоції та стосунки упівців: їхню дружбу, віру, кохання.

2005

Леся+Рома

режисер - Олександр Богданенко, Олександр Даруга

Перший україномовний комедійний серіал, який здобув і визнання критиків, і любов публіки. Він зробив дует акторів Ірми Вітовської та Дмитра Лалєнкова символом українських стосунків закоханих.

2005

Подорожні

режисер - Ігор Стембицький

Перша українська короткометражка, удостоєна Золотої пальмової гілки у Каннах. Фільм було знято в божевільні. Його герої – реальні лікарі, хворі та відвідувачі психлікарні.

2005

Злидні

режисер - Степан Коваль

"Злидні" - шалено популярний мультфільм серед українських користувачів соціальних мереж. Пластилінова анімація Сергія Коваля знята за мотивами гуцульської казки.

2006

Штольня

режисер - Любомир Кобильчук

Режисери фільму називали його першим українським трилером. Акторів для стрічки шукали по всій Україні. Саме після "Штольні" критики заговорили про імовірність відродження українського кіно.

2006

Оранжлав

режисер - Алан Бадоєв

Багато глядачів, зважаючи на назву, очікувало побачити на екранах фільм про Помаранчеву революцію. Однак "Оранжлав" – мелодрама, що замість соціальних трансформацій торкається болісної теми СНІДу. Фільм здобув популярність в української молоді.

2006

Помаранчеве небо

режисер - Олександр Кірієнко

Фільм розповідає про історію кохання на тлі Помаранчевої революції. Герої сюжету - дівчина і хлопець, які підтримують різні політичні "табори". До сьогодні «Помаранчеве небо» - найяскравіша спроба художньо переказати події 2004-го року.

2008

Владика Андрей

режисер - Олесь Янчук

Фільм про життя митрополита Андрея Шептицького став ще одною обговорюваною подією кіносвіту України. "Владика Андрей" - одна з небагатьох українських стрічок, яка торкається теми історії церкви в Україні.

2008

Ілюзія страху

режисер - Олександр Кірієнко

Український бойовик і досі привертає увагу глядачів тим фактом, що його сценарист - знаний політик Олександр Турчинов (кіно знято за мотивами його однойменного роману). "Ілюзію страху" називають українською версією американських "Ігор розуму".

2008


Сафо. Кохання без меж


режисер - Роберт Кромбі

Стрічка свого часу наробила галасу в Україні. Фактично, це перший еротичний фільм вітчизняного виробництва, який демонстрували на великих екранах.

2010

Мудаки. Арабески

автор ідеї - Володимир Тихий

14 різних короткометражок їхні автори зібрали воєдино, щоб довести: Україна може створювати якісне кіно, незважаючи ні на які труднощі. Саме так було написано у маніфесті, оприлюдненому режисерами на початку зйомок.

2011

Платон Ангел

режисер - Іван Войтюк

Фільм знято за мотивами п'єси Олексія Коломійця "Дикий Ангел". Драма є життєствердною історією про міцну родину. Головний герой - Платон Ангел - зайняв в українському кінематографі вільну нішу розумного сивочолого українця-батька сімейства.

2011

Крос

режисер - Марина Врода

Український короткий метр, який на Каннському фестивалі здобув Золоту пальмові гілку у відповідній категорії. Стрічка про біг на уроці фізкультури наштовхує на думки про біг в житті: чи завжди знаємо, куди і для чого біжимо?


2011

Закохані у Київ

автор ідеї - Володимир Хорунжий

8 короткометражок про Київ стали українською відповіддю таким фільмам як "Париж, я люблю тебе" та "Нью-Йорк, я люблю тебе". Найчастіше з стрічок кіноальманаху відзначали фільм Тараса Ткаченка "Собачий вальс".

2012

ТойХтоПройшовКрізьВогонь

режисер - Михайло Іллєнко

Історія незвичайного українця, що після карколомних пригод став вождем індіанського племені. Вперше в історії українського кінематографу квитки на сеанс вітчизняного кіно треба було купувати заздалегідь.


2012

Синевир

режисер - В’ячеслав Альошечкін

Перший український фільм жахів, світова прем’єра якого ще не відбувалася. Україна в очікуванні: чи стане це кіно проривом? Адже його продюсер Володимир Хорунжий працював в Голлівуді, тож має досвід роботи над якісним кіно.

Підготувала ОЛЬГА ЛИПИНСЬКА