Війська застосовували не лише гумові кийки, отруйні речовини та вогнепальну зброю, але й саперні лопатки. Безпосередньо під час розгону загинуло 16 учасників мітингу, з них - більшість молоді жінки. Ще 3 померли в лікарні. Кількість травмованих перевищила 4 тисячі.

Події 9 квітня стали кульмінацією протестів у Тбілісі проти сепаратизму в Абхазії і на підтримку незалежності Грузії. Поштовхом стало рішення одного з сіл Абхазії приєднатися до Російської РФСР.

Представники опозиції звинуватили Москву у підбурюванні до сепаратизму. 4 квітня лідери грузинської опозиції, серед яких Звіад Гамсахурдіа та Іраклій Церетелі організували безстроковий мітинг. Налякане керівництво країни звернулося по допомогу до Москви із проханням направити у Тбілісі додаткові військові підрозділи.

Розгін демонстрації викликав чималий резонанс у всьому СРСР, однак, слідча комісія винних так і не назвала. Горбачов відхрещувався як міг, документального підтвердження наказу військовим також не було.

Однак, ці події об’єднали грузинський народ у прагненні до незалежності і згодом Грузія оголосила про вихід із Радянського союзу. 9 квітня в країні щороку відзначають День національної єдності.