"Про держзамовлення із того, що я розпитувала, сказали, що там держзамовлення отримується в останні дні, перед самими іспитами, перед подачею документів їх ще немає", - каже абутірієнтка Ольга.

Раніше профільний міністр повідомив лише загальні дані про скорочення держзамовлення в країні. На 10% скоротиться кількість бакалаврів та на 20 - молодших спеціалістів - навчених державним коштом. Дані ж про кількість бюджетних місць у кожному конкретному виші мали б з’явитись на сайті Міносвіти. Втім, для багатьох з них система "Конкурс" у графі про загальну кількість місць цифри часто значно менші за кількість держмісць. А такого не може бути. У самих навчальних закладах також не можуть вказати точної кількості студентів, яких навчатимуть за державний кошт.

"Порівняно з минулим роком процентів на 10-20 скорочення, а на яких спеціальностях - практично на всіх однаково. Ліцензія велика у нас там, 10 тисяч десь. План набору у нас 3 тисячі, 3300", – каже заступник відповідального секретаря приймальної комісії НУ КПІ Павло Литвиненко.

Більш точні цифри називає викладач Києво-Могилянської академії. Інна Совсун вступну кампанію вважає не прозорою і як приклад розповідає - їх університет спочатку позбавили безкоштовних місць на магістерську програму з журналістики, потім поновили. Та загалом по вишах цифри не оптимістичні.

"Я просто взяла міністерські, кабмінівські постанови про держзамовлення. На технічно-природничий блок десь на 16-17% скоротили порівняно з минулим роком, на гуманітарно-суспільний блок - скоротили десь на 28%", - каже викладач Києво-Могилянської академії Інна Совсун.

Постанови про розподіл держзамовлення, взагалі не оприлюднено, незрозуміло, чому одні навчальні заклади отримали більше державних місць, ніж інші. Хоча, за законом, кількість контрактників не має перевищувати кількість бюджетників. Тож виходить так, що виші, яким скоротили обсяг держзамовлення повинні урізати і кількість контрактників, а значить і прибуток.