Замість погодження для України статусу союзника поза НАТО і надання новітнього озброєння, американці виділили 46 мільйонів доларів гуманітарної допомоги для української армії. Важливим і символічним став виступ Петра Порошенка перед Конгресом США.


Історичний контекст звернення Порошенка до Конгресу

Після Другої світової війни США оголосили себе «колискою демократії» та вирішили, що місія США полягає у поширенні демократії та демократичних цінностей планетою. На практиці це вилилось у протистояння з комунізмом.

Зовнішньополітична доктрина повоєнних часів президента Трумена та більш пізня доктрина Рейгана були спрямовані на послаблення комуністичних режимів та підтримку демократії у різних регіонах світу. Американці постачали зброю, гроші та інші ресурси країнам, які боролися проти комуністичного ладу.

Розуміючи цей аспект, Петро Порошенко протягом промови перед Конгресом США кілька разів наголосив, що Україна бореться за демократичні цінності і відстоює здобутки західної цивілізації — демократію та її цінності.

Також Порошенко порівняв теперішнє українсько-російське протистояння з війною за Незалежність Сполучених Штатів від Великобританії, десь між рядками він мав на увазі антиколоніальній характер боротьби України з Російською Федерацією.


Геополітичний контекст

З падінням Берлінського муру і появою книжки Френсіса Фукуями «Кінець історії та остання людина» (зрештою, яку згодом заперечив сам автор, — ред.), у якій демократія в образі США остаточно перемагає комуністичний Радянський союз, американці вирішили зняти питання протистояння з Москвою.

Однак, президент Росії Володимир Путін сподівається війною в Україні кинути виклик Заходу і нагадати про колишні кордони Червоної імперії.

Світ постав перед загрозою безпеки та зіштовхнувся з новими спробами перерозподілу світу, а Україна, як незалежна держава, опинилась у надскладному геополітичному положенні.

Для ілюстрації ситуації, яка складається в Україні, Порошенко навів приклад Ізраїлю. Очевидно, що розуміння причин війни на Близькому Сході краще знайоме американцям, ніж конфлікт на Донбасі.

Порошенко емоційно намагався переконати американський істеблішмент, що нова Холодна війна стає реальністю, як і нова війна в Європі. Путін, під приводом захисту російськомовного населення, може розв’язати новий конфлікт.


Статус союзника поза НАТО й військова допомога

Палкість виступу українського президента на спільному засіданні палат Конгресу не оцінила американська преса. Візит українського Глави держави назвали безрезультатним. Більше того, телеканал СNN відзначив відчутний акцент Порошенка.

Публічне звернення про надання зброї та статусу союзника Україні поза НАТО не був почутий в адміністрації Обами. Відмову американського президента можна умовно розділити на українську, американську та іміджеву складову.

Українська

З точки зору американців, в Україні немає стабільного політичного режиму. В США розуміють, що в Україні ймовірний єгипетський сценарій, коли після революції 2011 року на виборах перемагає Мухаммед Мурсі, а вже за два роки наступною революційною хвилею його усувають від влади.

Інша причина полягає у тому, що у США є побоювання, що українська армія наразі не готова до отримання сучасної зброї. Надання зброї стане реальністю, коли український президент виконає обіцянку щодо реформування української армії.

Американська

У 2012 році Барак Обама надав Афганістану статус, який хоче отримати Україна, – основний союзник США поза НАТО. Сьогодні американська економіка витрачає мільярди доларів на поновлення економіки цієї країни. А також збільшення військового контингенту в Тихому океані свідчить, що стратегічні інтереси Сполучених Штатів перебувають у інших широтах.

Надання зброї і статусу союзника Україні були б чітким сигналом, що США включається в конфлікт на Донбасі. Якщо американські конгресмени готові до такого повороту, то позиція Президента Обами тут є чітко негативною.

Іміджева

США після війни в Іраку та Афганістані понесли чисельні іміджеві втрати. Деякі країни звинувачували американців у розв’язанні невиправданої війни. Тому в США усвідомлюють, що підтримка зброєю України дасть опонентам, зокрема Росії, говорити про агресивність політики США та роздмухування конфлікту у Європі.

Отже, наразі Сполучені Штати демонструють готовність підтримувати економічно Україну у війні з Росією. Але не бажають зайняти чітку позицію союзника України.

Візит Порошенка у Вашингтон пожвавив дискусії між прибічниками та противниками реальної допомоги України. А символічна демонстрація солідарності американського Конгресу з Україною і зірвані оплески дають надію на американську підтримку в майбутньому.


Дмитро Бобрицький