Сказати можновладцям прийшли одне: наука в Україні вимирає. І жодних перспектив. Мовляв, із законних 25 мільярдів гривень на науку у бюджеті на наступний рік передбачили лише 5.

“Ми не хочемо, щоб відбулася ситуація цього року, коли фактично фонд заробітної плати не збільшено порівняно з роком 10-м, тоді в нас оплачувалися людям лише посадовий оклад, а зарплата і надбавка абсолютно нічого не зростають і цей мінус на наступний рік складає 268 мільйонів і це є наша вимога і ще додати кошти на комунальні платежі”, - каже голова профспілки працівників НАНУ Анатолій Широков.

Сьогодні науковець в Україні заробляє в середньому 1700 гривень. Обладнання давно не відповідає викликам часу, а температура взимку в лабораторіях сягає 6-10 градусів тепла.

В Європу йдемо... буквально. Перспективна молодь виїжджає закордон і успішно працює на благо інших країн. Там за наукову роботу платять близько 3 тисяч євро на місяць. Тим часом, в Україні середній вік наукового працівника - 60 років. Та й тих відправили у вимушену неоплачувану відпустку.

“І все це вирішується тим, що за свій рахунок ми пишемо відпустку на 3-5 а то 8 ну бувають 10 днів в залежності від того, які складаються обставини, тобто зменшення, зате що Азаров каже, що на 20 а то й 25 % збільшення зарплат. Ну це така брехня, що аж соромно”, - каже працівник НАНУ Володимир Стаднік.

Один із найперспективніших напрямків наукового дослідження в Україні - лікування раку, яким займаються в Інституті молекулярної біології і генетики. Тут лабораторії виглядають краще за інші, адже завдяки винаходам науковці виграють міжнародні гранти.

Представників наукової сфери настільки допекло ставлення влади до науки, що заявили: готові йти на радикальні дії. Наприклад, зібрати більш чисельний мітинг і перекрити дороги у столиці.