Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті Комітету з питань міжнародних відносин Сенату США, передає "Укрінформ".

За словами автора законопроекту сенатор Боба Коркера, запропонована концепція передбачає підхід за трьома напрямками: зміцнення в рамках НАТО, жорсткі санкції для стримування Росії та підтримка країн, які не входять до НАТО — України, Молдови та Грузії.

Читайте також: Microsoft приєднується до санкцій проти російських компаній

Що стосується стримування РФ, сенатори наполягають на розширенні кола санкцій. У цей список вони пропонують внести чотири російські банки - Сбербанк, ВТБ, Внешэкономбанк і Газпромбанк, три енергетичні компанії - "Газпром", "Роснефть", "Новатек", а також підприємство "Рособоронекспорт". У разі подальшого загострення ситуації пропонуються набагато жорсткіші обмеження проти цілих галузей економіки РФ, а також широкого кола російських урядовців і пов'язаного з ними бізнесу.

Крім того, проект закону уповноважує президента США надати $100 млн Україні як пряму військову допомогу. У тому числі йдеться про забезпечення протитанковими і зенітними системами, стрілецьким озброєнням, а також про обмін розвідданими з Україною.

До слова, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав сьогоднішні події в Україні найбільшою загрозою для безпеки в Європі з часу падіння Берлінської стіни.