На думку Бжезинського, яку він озвучив в інтерв'ю німецькому виданню Spiegel Online, нова "холодна війна" не триватиме довго, адже події в сучасному світі розвиваються значно швидше, ніж колись, вважає аналітик. Водночас, за словами американського політолога, США не ігноруватиме агресивну поведінку Росії, тому у Вашингтоні вирішили розмістити війська і техніку в Східній Європі.

Я не хочу жодної війни, але я не готовий дати себе залякати твердженням, що ми провокуємо війну симетричною реакцією. Навпаки: якщо ми не реагуватимемо, то це найпевніший спосіб досягти війни,
— вважає експерт.

Говорячи про українсько-російський конфлікт, Бжезинський виступив за надання Україні летальної зброї.

"Було б доцільно надати Україні оборонну зброю для захисту великих міст, приміром, протитанкове озброєння або міномети, тому що ми б мали підвищити ціну російського насилля. Захоплення міста, населення якого налаштоване на оборону, вимагає надзвичайно великих витрат", — аргументував аналітик.

Як варіант розв'язання конфлікту між Україною та Росією Бжезинський пропонує "фінський сценарій" — після ІІ Світової війни Фінляндія не приєдналася ані до НАТО, ані до Варшавського договору.

Україна повинна мати право вільно обирати свою політичну ідентичність і більше пов'язуватися з Європою. Водночас Росію треба запевнити, що Україну не візьмуть до НАТО. Це формула розв'язання (конфлікту — "24"),
— пропонує він.

Окрім цього, проводячи аналогію між Гітлером та Путіним, Бжезинський зазначив, що російський президент, на відміну від Гітлера, "зацікавлений в особистому збагаченні".

Тим часом російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що Путін розгорнув масштабний дипломатичний наступ у Європі, щоб нав'язати Україні свою інтерпретацію Мінських угод.