Гвоздик підтвердив, що закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" не може бути застосований на практиці через відсутність в законодавстві механізмів його реалізації.

Суддя пояснює, що документом чітко не визначено коло осіб, на яких він поширюється, оскільки вжитий термін "учасники акцій протесту та масових заходів" не дозволяє визначити, кого саме слід вважати такими. Також незрозуміло, за його словами, які масові заходи маються на увазі в законі.

Читайте також: Євромайдан - це прагнення українців до кращого життя, - Янукович

За словами Гвоздика, Кримінальний кодекс містить вичерпний перелік випадків звільнення від кримінальної відповідальності, при цьому такі випадки можуть міститися виключно в цьому Кодексі.

"Ухвалений закон передбачає фактично новий вид звільнення від кримінальної відповідальності, який при цьому не передбачений КК. Як наслідок, у Кримінальному процесуальному кодексі відсутня й процедура його застосування", - наголосив він.

В українському законодавстві просто немає норм, які регулюють процедуру ініціювання, розгляду, прийняття рішення про звільнення від відповідальності згідно з положеннями ухваленого закону, оскарження прийнятих рішень, визначення посадових осіб, які мають здійснювати відповідні дії тощо, - пояснює суддя.

Гвоздик зауважує, що сьогодні єдиним видом звільнення від відповідальності, який може відбутися за рішенням Верховної Ради, є амністія. Водночас амністія якраз не згадується в ухваленому законі.

"Також неможливо реалізувати положення закону, які забороняють відкривати нові кримінальні провадження", - також запевняє Гвоздик.

Читайте також: На організатора Євромайдану у Харкові напали з ножем

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович підписав Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань".