"Українськість є у свідомому та підсвідомому розумінні, ставленні до життя", - художник Анатолій Буртовий.

"Його роботи дихають не шароварами і куском сала, а саме якоюсь глибинною філософією", - музикант Олександр Дем'яненко.

З юних років Буртовий захопленний творчістю.

З дідом та дядьком частенько їздить ярмаркувати, годинами пропадає між рядами з літографіями, роздивляється на них фантастичних тварин, птахів, пишні букети з квітами. Багатогранний світ втілює і в перших власних роботах.

"Ну як інакше художник може жити? він повинен творити, чистоту нести", - художник Анатолій Буртовий.

Бажання освоювати все нові творчі горизонти примушує юного Буртового навіть хитрувати.

По закінченні 8 класу він вирушає до Москви.

У приймальній комісії Народного Університету вдає, ніби має вже 20 років та вступає на заочне навчання кафедри образотворчого мистецтва.

Надихається музикою і кіномистецтвом. Велику увагу приділяє художник дослідженням самої людини, її місця у Всесвіті.

"Про це розказувати важко. Бо це стосується таємниць кожної душі. У кожного є свій світ, він крутиться всередині. І він незбагненно новий. Незрозумілий і зрозумілий. На чуттєвому рівні", - художник Анатолій Буртовий.

Малює, реставрує, пробує себе у іконописі, шукає небанальні, сучасні способи висловитися.

Репродукції картин Буртового з'являються на сторінках книжок.

Навіть власну оселю чоловік творчо переосмислює. Кожне з приміщень наповнює сакральними символами. Сам же будинок оформлює в унікальному авторському стилі, прикрашає фантастичними птахами з мозаїки.

"Хочеться донести, комусь розказати, що багато всього красиво може бути. Картинка - вона невеличка, а мозаїка - вона велика", - художник Анатолій Буртовий.

Все глибше художник занурюється у дослідження історії. Вивчає Трипільську культуру, поринає у часи Київської Руси, шумерів, ґотів. Навіть наважується розпочати унікальний проект - "Україна - колиска цивілізації".

Разом з науковцями досліджує справжні викопні артефакти прадавніх часів. Старовинні козацькі люльки, гетьманські печатки, фрагменти - все з'являється на живописних полотнах.

Каже, що крізь роки вони несуть потужну, часом непросту енергію, яку опанувати не завжди просто.

"Я темряви не бачу, яка темрява? Якщо якийсь князь носив якусь печатку, щось він погане зробив у своєму житті - то при чому тут я? Я у сіль покладу і воно все кудись дінеться. Відмолю своєю молитвою,а в своїй роботі використаю", - художник Анатолій Буртовий.

Невгамовний Анатолій Буртовий не зупиняється і дотепер - експерементує з ковкою, вітражами, книгами.

Передає власну майстерність юним студентам-художникам, вчить в усьому вирізняти світло та нести його у кожній своїй роботі.

А от Віктор Дейсун - майстер боротьби світла та кольорів. Абстрактні образи на полотнах Віктора Дейсуна з різнокольорових плям складаються у химерні пейзажі та портрети.