Терористи не пустили дітей з дитбудинку "Антошка" на Харківщину

В краматорському будинку дитини "Антошка" живуть та лікуються діти з порушеннями нервової системи та психіки. Керівництво закладу намагалося евакуювати дітей до Харківщини. Бойовики "ДНР" їх не пустили та запропонували вивезти в Росію.

У Будинку залишається 34 дитини. Співробітники закладу не одержують зарплату вже тривалий час. Продуктами забезпечують місцеві жителі і бойовики. Але безпеку дітям не може гарантувати ніхто. У деяких населених пунктах Донеччини та Луганщини батьки використовують власних дітей в якості "живого щита".

Забезпечити безпеку дітей на неконтрольованих територіях з боку будь-якої держави це – неможливо. Є заборона на міжнародному рівні використання дітей в якості учасників конфліктів, бойових дій, тощо. Ми маємо чимало фактів і примусового використання дітей. Ну тобто, коли вони не мають виходу і не мають можливості відмовитися. Дітям загрожують, перш за все, ті військові дії та дії терористів: випадкові постріли, випадкові вибухи, — зазначила Президент правозахисного центру "Ла Страда-Україна" Катерина Левченко.

"Знаючи події, які сьогодні відбуваються в нашій країні, ми бачимо реакцію зовсім патологічну. Патологічну у вигляді незвичайного страху, незвичайної тривоги, незвичайних переживань. А це відіб'ється на їхньому житті сьогодні і в майбутньому, коли вони стануть дорослими. Ці дитячі травми нікуди не дінуться", — наголошує завкафедри неврології та психіатрії Київського медуніверситету УАНМ Михайло Матяш.

За 2 місяці волонтери "Восток SOS" розселили 600 дітей з Донбасу

Дітей з зони конфлікту потрібно терміново евакуювати. За два місяці громадська ініціатива "Восток SOS" забезпечила тимчасовим помешканням 600 дітей з Донбасу.

Від 30-ти до 60-ти дітей на маленьких компактних поселеннях навколо Києва проживає. І наразі, мені здається, що буде гостре питання у вересні, коли прийде питання освіти: дитячі садочки, школи. Тобто ці люди живуть там ненадовго. Це тимчасове житло. Тому буде дуже велике питання освіти дошкільних і шкільних заходів на момент вересня, — говорить волонтер громадської ініціативи "Восток SOS" Наталя.

12-ого червня терористи перехопили автобус з 25-ма дітьми, який прямував зі Сніжного до Дніпропетровської області. Бойовики завернули машину до Ростовської області. Лише через два дні сиріт повернули в Україну.

Держава сама точно не могла би впоратись, тому що волонтерські організації, в них гарячі лінії працюють цілодобово. Державні лінії, вони кажуть, що працюють цілодобово, але є різні ситуації, різні питання. Тобто оперативність обробки інформації – звичайно все тримається тільки на волонтерських організаціях. Особливо важливе питання – це вивіз цих людей з гарячих точок. Це дуже небезпечно, звичайно! Люди їздять, ганяють ці автомобілі, мікроавтобуси під кулями, — додала волонтер.

Тим часом, за даними МОЗ під час проведення АТО лише у Донецькій області загинуло чотири дитини. Про кількість жертв на Луганщині дані відсутні. Як повідомляє "Українська правда", в місті Антрацит Луганської області від пострілу гранатомету загинуло 10-ти місячне немовля.