Про це розповів офіційний представник Європейського суду з прав людини, директор Загальних служб ЄСПЛ Родерік Лідделл в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На запитання, чи можна вважати арешт Тимошенко політично вмотивованим чи ні, він сказав, що суд не прийшов до такого висновку.

"Суд зробив висновок про те, що затримання не відповідало підставам, закладених у Конвенції (Європейської конвенції з прав людини)", додав Лідделл.

Представник ЄСПЛ підкреслив, що рішення суду стосувалося безпосередньо досудового ув'язнення під варту, а не кримінального судочинства, яке буде предметом для наступного розгляду.

"Отже, це означає, що різні порушення стосувалися взяття під варту, а не кримінальної справи як такої. Те, що було встановлено судом щодо взяття під варту, не відповідало підставам, що закладені у Конвенції (щодо захисту прав людини). Головна причина (для взяття під варту), яка була встановлена, полягала в неповазі судді, а це - не причина, по якій Конвенцією визначено підстави для взяття під варту. Так що причина, за якою суд визнав порушення статті 18 (обмеження щодо прав), яка полягає в тому, що підстави для взяття під варту не були такими, які є підставами для Конвенції. Я сподіваюся, це досить ясно", - пояснив Лідделл суть рішення ЄСПЛ щодо Тимошенко.

Відповідаючи на запитання про можливу дату розгляду іншої скарги екс-прем'єра, представник ЄСПЛ відповів, що "це не відбудеться в найближчі три-чотири місяці".

"Важко назвати конкретну дату. Ще не було офіційного контакту з владою. Коли це відбудеться, тоді буде прийнято рішення щодо процедури - будуть чи не будуть проводитися слухання в публічному форматі. За таких обставин це може зайняти рік або більше. Це - стандартний час для цієї процедури", - сказав він.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт Юлії Тимошенко, а вирок, який вона зараз відбуває, - політично вмотивованим. Проте українська юстиція не вважає, що вирок Євросуду є приводом звільнити екс-прем'єра з-під варти.

Як повідомлялося, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Її заарештували під час судового процесу 5 серпня 2011. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.