Наразі свою колекцію Михайло Сиволап зберігає просто у своєму кабінеті. Тож тисячолітні знахідки наразі бачать лише студенти.

У кабінеті викладачі облаштували невеличку виставкову залу. Та тут немає і третини знахідок археолога. Чоловік бідкається: вже втомився просити, аби в місті організували музей.

Якшо ми зараз цього не зробимо, не буде більше кому це розвивати надалі. Звичайно, я знайду, куди це помістити. Але це питання кардинально не вирішить,
— пояснив Михайло Сиволап.

Про цінні експонати відомого археолога говорять й інші колекціонери, відзначаючи їхню вартісність і ретельність підбору.

Майже тридцять років Михайло Сиволап оббиває пороги чиновницьких кабінетів. Надія з`явилася навесні цього року, коли із місцевого бюджету виділити півмільйона гривень на створення музею. Утім до кінця справу так і не довели.

Гроші були передбачені, але ми не можемо почати витрачати їх до тих пір, поки не буде згоди балансоутримувача — згоди власника приміщення на його реконструкцію,
— розповів директор департаменту архітектури та містобудування Черкас Артур Савін.

Та поки міська рада думає, вже навесні колекціонер чекає колег із Берлінського університету. Ті планують дослідити експонати українця.

Якщо влада не наважиться виділити приміщення під його експонати, Михайло Сиволап передасть частину артефактів європейським колегам. Ті, на відміну від українських чиновників, готові виділити просторі зали, аби люди бачити надбання тисячолітньої історії.

Автор — Ірина Деревянко.

Дивіться також: Якби не українець, видатного Черчиля могло б і не бути