3 грудня чеченські повстанці влаштували атаку на Грозний

Бої розгорнулися пізно ввечері 3-го грудня, а також весь наступний день. Напад на Грозний розпочався з розстрілу автомобіля ДПС, потім було захоплено Будинок друку і одну з місцевих шкіл. У місті оголосили режим контртерористичної операції. Керувати нею взявся Рамзан Кадиров особисто.

Дуже успішно проходить операція. Після того, як ми почали у нас немає загиблих, ми вже знищили п'ять шайтанів, – сказав глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров.

Проти нападників виступила федеральна армія

Вести якісь переговори з нападниками ніхто навіть не намагався. Проти них застосували артилерію, гранатомети, містом роз’їжджали танки, над Грозним літали гелікоптери. Проти нападників виступила федеральна армія. У підсумку зіткнення загинули 14 поліцейських, 1 мирний житель і 10 нападників. Після "переможного" бліцкригу Рамзан Кадиров поспішив до Москви, щоб послухати щорічне звернення президента Росії Володимира Путіна до федеральних зборів.

Напад міг зірвати звернення Путіна до Федеральних Зборів

У літаку Кадиров тримався за голову, нападників він гарячково називав собаками, шайтанами, пояснював, що знав про плани бойовиків, утім гадав, що ті будуть діяти 12 грудня – у День Конституції Росії. А напад дійсно вийшов вкрай недоречним, адже головною новиною того дня мало стати звернення глави Кремля, і аж ніяк не сепаратистські виступи в Чечні. Під час розмови тет-а-тет з Путіним Кадиров щиро перепрошував за свій промах.

Операцію завершено, але ми працюватимемо над тим, щоб у нас не було таких явищ, щоб так скажемо не червоніти перед народом Російської Федерації, перед вами. Дійсно незручно. Сьогодні такий захід, і плюс, скажімо так, Чеченська республіка трохи зіпсувала це, – сказав Кадиров.

Відповідальність узяв на себе "Імарат Кавказ"

Відповідальність за екстремістські дії узяв на себе "Імарат Кавказ", який прагне встановити в Чечні закони шаріату. У мережі з’явилося звернення повстанців.

Це акт помсти за те, що вони утискали мусульманських жінок, наших сестер. Це шахідська операція, і ми будемо боротися до смерті, – говориться у зверненні.

Очевидно йдеться про недавню вказівку Кадирова перевіряти на вулицях жінок у хіджабах. У відеозверненні кажуть, що діють за наказом Аміра Хамзата. У слідчому комітеті Росії його підозрюють у організації теракту в московському аеропорту "Домодєдово".

Сам же Рамзан Кадиров заявив, що вилазку в Грозному організував брат Доку Умарова Ахмат. Кадиров зажадав щоб Туреччина, де він зараз мешкає, видала його російській владі, і негайно.

До нападу може бути причетна "Ісламська держава"

Утім атака у Грозному може мати міжнародний слід, і бути пов’язаною з чимось більш серйозним ніж Умаров чи Хамзат. На початку вересня бойовики "Ісламської держави" опублікували в інтернеті відео з обіцянкою розв’язати війну в Росії.

Ісламська держава – це терористична організація, яка діє в Сирії, Йорданії, Лівані, і має на меті створення ісламського халіфату, частиною якого мала б стати і Чечня.

Дехто вважає, що люди, які це зробили не з Чечні, і це подібне на правду. Я навіть не виключаю, що ці люди пов’язані з міжнародним тероризмом. З точки зору "Ісламської держави", Росія такий же ворог для неї як і Сполучені Штати, які заважають її розширенню, – пояснює директор Московського центру Карнегі Дмитро Тренін.

Бойовики мали 24 вибухові пристрої

Вже постфактум, після придушення виступу у Грозному, оглядачі почали дискусію – то все таки досягнули нападники своєї мети чи ні. Після ліквідації при них начебто були знайдені аж 24 вибухові пристрої, які їм так і не вдалося підірвати. Очевидно, що атака вийшла резонансною і була приурочена до щорічної промови Путіна в парламенті.

Таке звернення буває раз в рік, конкретно це звернення особливе ще й тому, що Росія зараз у складній ситуації. Багато людей звернули свої погляди на Путіна, звернули свої погляди на Росію і тут таке стається. Ця терористична атака, на мою думку, мала на меті вивести Путіна з рівноваги перед його власними людьми і перед світом у цілому, – вважає Тренін.

Моджахеди свідомо йшли на смерть, – експерти

Те, що моджахеди загинули, каже оглядач "Новой ґазєти" Ольга Боброва, не означає, що вони програли. Коли ісламісти скоюють теракт, вони свідомо йдуть на смерть, з таких вилазок додому повертатися ніхто не збирається.

У Грозному на День міста терорист-смертник підірвав 5 поліцейських

Заворушення в Чечні – можливі, це факт. Не так давно у Грозному на концерті до дня міста смертник підірвав себе в натовпі. 5 поліцейських загинули. Таких терактів десятки. І що цікаво однією з причин тому – те, що Росія розпалює сепаратизм на Донбасі.

Москва має вживати на Донбасі ту ж риторику, що й в Чечні

Тему подвійних стандартів Москви активно підхопили блогери та користувачі соцмереж. Мовляв, керівництву Росії варто змінити риторику: або воно називає події на Донбасі своїми іменами, або світова спільнота відповідає Москві її ж картою.

І чеченці і ми понад 300 років намагаємось звільнитись від кремлівських окупантів. Вони гноблять і їхній, і наш народ. Ми спільно вели боротьбу і в 17-му і 20-му роках 20-го століття, а потім в 90-х УНСО воювала в Чечні, а зараз чеченці воюють за нас на Сході. Коли в них відкривається другий фронт ми зобов’язані хоча б такою мінімальною акцією підтримати, – каже організатор акції на підтримку чеченських ополченців у Львові Євген Борисов.

Чечня – це Ічкерія, а Грозний – Джохар-Гала

"Оскільки російські медіа вживають терміни "Новороссия", "ополченцы" і так далі, синхронною відповіддю при висвітленні сьогоднішніх подій у Грозному має бути іменування Чечні – Ічкерією, міста Грозного – містом Джохар-Гала, російських силовиків – окупантами, а озброєних комбатантів "народними месниками", – написав у своєму Facebook український журналіст Вахтанг Кіпіані

Тоді б новина про події у Грозному мала б звучати приблизно так: народні месники в столиці Ічкерії місті Джохар-Гала вступили в бій з російськими карателями.