Про це заявив міністр МВС України Арсен Аваков, передає прес-служба міністерства.

Опублікую у відкритий доступ один зі звітів, що сьогодні мені доповідали. Серед трохи утомливих подробиць - багато фактів для читача, який уміє аналізувати. Цілком корисно дати інформацію суспільству, а не тільки передати прокурорам і слідчим,
— зазначив Аваков.

Як зазначив Аваков, у переліку - справжні причини того, чому в пресі і в політикумі організовано ряд "наїздів" на працівників його апарату.

Єдапсоподібні не здаються без бою... Ну так, на те й робота така. Найкращою відповіддю тут буде повнота інформації та прийняті рішення,
— заявив він, додавши до повідомлення повний звіт.

Як йдеться у звіті, після становлення нового уряду в березні 2014 року новопризначене керівництво Міністерства внутрішніх справ зіткнулось з тотальною корупцією та розкраданням бюджетних коштів в системі правоохоронних органів.

Тільки на початковому етапі виявлено розкрадань та втрат бюджетних ресурсів, обсяги яких обраховуються сотнями мільйонів гривень,
— йдеться у документі.

У якості найяскравіших прикладів зловживань приводиться схема розкрадання державних коштів за проведеним аналізом взаємовідносин МВС України та консорціуму "ЄДАПС". Є підозра, що протягом 2010-2012 років та першого кварталу 2013 року МВС зайво сплачено коштів за виготовлення паспорту, а консорціумом "ЄДАПС" неправомірно отримано вигоду на загальну суму 96,6 млн. гривень.

Крім цього, апаратом МВС упродовж 2010-2013 років у консорціуму "ЄДАПС" закуплено бланки посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів за ціною, яка в середньому учетверо перевищувала собівартість. Тим самим створювалися умови для надприбуткового бізнесу для консорціуму.

За висновком, проведеної фахівцями державної експертизи, сума отриманого "ЄДАПС" прибутку тільки на цій операції становила 191,1 млн. грн. – тобто прибутковість договору для консорціуму складала 330%,
— йдеться у звіті.

Інший приклад - поставка номерних знаків Міністерству внутрішніх справ Казенним науково виробничим об’єднанням "Форт" МВС України здійснювалась через офшорну компанію. Аналізом цін на світових ринках на аналогічні вироби (алюмінієві заготовки з нанесенням світловідбивної плівки та відповідних логотипів) встановлено, що вартість пари таких заготовок не перевищувала 3 євро, при тому що КНВО "Форт" було їх придбано по 7 євро. Як наслідок, підприємством "Форт" зайво витрачено коштів на загальну суму 34,4 млн. грн.

Виходячи з інформації про збитки, зазначені у звіті, міністерство вже прийняло рішення про ліквідацію 25 % державних підприємств (7 з 30) та вживаються заходи з притягнення до відповідальності і заміни їх керівників.

"Матеріали всіх контрольних заходів з ознаками зловживань направлено до відповідних слідчих підрозділів МВС та органів прокуратури. Робота в цьому напрямку триває", — повідомили у прес-службі.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про початок проведення перевірок достовірності відомостей, що стосуються керівників та персоналу підрозділів МВС.